10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Amazon ukončil sériu štvrťročných porážok. Americký online predajca si z posledného kvartálu 2014 odnáša zisk 214 mil. dolárov a nárast tržieb o 15 %. Investorov výrazný nárast predajov potešil a akcie Amazonu poslali nahor o viac ako 13%.

2. Ani v druhom kole sa talianskemu parlamentu nepodarilo zvoliť nového prezidenta. Premiér Matteo Renzi chce na prezidentskú stoličku dosadiť Sergio Mattarella. Tohto kandidáta však nepodporuje Berlusconiho strana Forza Italia a koaličný partner NCD.

3. Nízka cena ropy sa negatívne podpísala pod výsledky ropnej skupiny Chevron. V uplynulom kvartáli zisk Chevronu oslabil o takmer 30 % na 3,5 mld. dolárov.

4. Spoločnosť Google ohlásila výsledky za uplynulý štvrťrok. Pozrite sa, koľko zarobila.

5. Americká ekonomika rastie pomalšie než sa očakávalo. Ekonomika USA v poslednom kvartáli 2014 rástla tempom 2,6 %, pričom ekonómovia počítali s rastom o 3 %. V treťom štvrťroku hospodárstvo USA rástlo tempom až 5 %.

6. Ruská vláda varovala, že hospodárska situácia Ruska je kritickejšia než očakávalo. Podpredseda vlády Šuvalov dnes uviedol, že o pár dní Moskva zverejní krutú prognózu. Čítať viac

7. Ruská centrálna banka dnes znížila kľúčovú refinančnú sadzbu o dva percentuálne body na 15 %. Pripomeňme, že v snahe zastaviť prepad rubľu centrálna banka v decembri zvýšila sadzby o 6,5 percentuálneho bodu.

8. Nezamestnanosť v eurozóne na dvojročnom minime. V decembri 2014 tu miera nezamestnanosti poklesla z novembrových 11,5 % na 11,4 %.

9. Spotrebiteľská dôvera v USA na 11-ročnom maxime. Index Univerzity Michigan sa v januári zvýšil o 4,5 bodu na 98,1 bodu, čo je najviac od roka 2004.

10. A nakoniec sa pozrime na vývoj spotrebiteľských cien v eurozóne. V januári tu ceny medziročne poklesli o 0,6 %, takže menová únia sa ešte hlbšie ponorila do deflácie. V decembri 2014 ceny v eurozóne klesali o 0,2 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre