10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie americkej spoločnosti Best Buy (BBY) dnes získavajú viac ako 6 %. Predajca elektroniky si z 3. kvartálu odnáša zisk na akciu 0,32 USD, pričom trh počítal so ziskom na akciu na úrovni 0,25 USD.

2. Japonský vývoz značne vzrástol. V októbri japonský export medziročne vzrástol o 9,6 %, pričom ekonómovia očakávali rast len o 4,5 %. Krajina ale opäť zaznamenala vysoký obchodný deficit, keďže Japonsko je silne závislé na dovoze energií.

3. Podnikateľský sentiment v eurozóne oslabil na najnižšiu úroveň za viac ako rok. Vo Francúzsku sa index PMI poklesol z 48,5 b. na 47,6 bodu, čím sa ešte viac ponoril pod dôležitú hranicu 50 bodov.

4. Ružovo to nevyzerá ani v Číne. Tamojší index nákupných manažérov poklesol na 50,0 bodov, čo je 6-mesačné minimum. Japonský index PMI oslabil z 52,4 b. na 52,1 bodu.

5. Britskej veľkobanke Royal Bank of Scotland (RBS) bola uložená pokuta 56 mil. libier za chybu v systéme, ktorá klientom banky neumožnila prístup k svojim účtom. Úrady uviedli, že chyba v IT ovplyvnila 6,5 mil. zákazníkov.

6. V Spojených štátoch dnes bolo zverejnených viacero ekonomických dát. Začneme infláciou, ktorá v októbri stagnovala na úrovni 1,7 %. Trh s týmto číslom počítal. Inflácia v USA tak naďalej zostáva pod cieľom Fedu na úrovni 2 %.

7. O radosť analytikov sa postarali predaje existujúcich domov. Tie v októbri v porovnaní so septembrom rástli o 1,5 % – ekonómovia pritom počítali s poklesom predajov o 0,4 %. Navyše, septembrový nárast bol revidovaný z 0,4 % až na 2,6%.

8. Kým realitný trh USA potešil, o sklamanie sa postaral sentiment v priemysle. Index Markit v novembri oslabil z 55,9 b. na 54,7 bodu. Ide o štvrtý po sebe idúci pokles a taktiež najslabšiu úroveň od januára. Ekonómovia počítali s posilnením indikátora na 56,3 bodu.

9. A keďže máme štvrtok, pozrieme sa aj na americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti. V porovnaní s predošlým týždňom poklesli o 2 tisíc na 291 tisíc. Analytici počítali s poklesom až na 284 tisíc. Predošlá hodnota bola revidovaná z 290 tisíc na 293 tisíc.

10. Čínsky e-commerce gigant Alibaba sa chystá prvýkrát predať dlhopisy. Dva mesiace po prvotnej verejnej ponuke akcií (IPO) tak spoločnosť chystá aukciu, prostredníctvom ktorej chce získať 8 miliárd dolárov.

[mc4wp_form]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre