10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Zvýšenú chuť Ruska po zlate potvrdil aj William Rhind, CEO World Gold Trust Services. Ako vyhlásil, Rusko časť svojich rezerv alokovalo do obrovského množstva zlata. Zo všetkých centrálnych bánk je Rusko najväčším „zlatým akumulátorom“, vyhlásil Rhind.

2. Cena zlata sa v neskorých hodinách dnešného obchodovania prepadla o 20 dolárov na 1182 USD/trojskú uncu. Môže za to prieskum SFR, z ktorého vyplýva, že vo švajčiarskom referende o zlate (uskutoční sa 30. novembra) sa nepodarí získať väčšinu. Švajčiari chcú v referende presadiť, aby centrálna banka 20 % aktív držala v zlate.

3. Šéf japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda volá po fiškálnej disciplíne. „Je mimoriadne dôležité, aby si vláda zachovala fiškálnu disciplínu“, uviedol deň po tom, čo japonský premiér Šinzó Abe oznámil odloženie zvýšenia dane DPH.

4. Britská centrálna banka zostáva rozdelená – kým dvaja členovia rady sú za vyššie sadzby, 7 členov ich odmieta. Čítať viac

5. Akcie amerického reťazca s domácimi potrebami Lowe’s dnes získavajú viac ako 6 %. Zisk na akciu za tretí kvartál dosiahol 59 centov, čo o jeden cent prekonalo odhad. Lepšie než sa očakávalo sa vyvíjali aj tržby. Spoločnosť navyše vylepšila celoročnú prognózu.

6. Ropa dnes dražie o viac ako jedno percento – môžu za to otrasy v Iraku (druhý najväčší producent ropy spomedzi krajín OPECu), kde došlo k explózii bomby či očakávania nižších zásob ropy v USA.

7. Ropný gigant Royal Dutch Shell vyšiel víťazne z dlhotrvajúceho daňového sporu v Indii. Indická jednotka ropnej spoločnosti bola obvinená zo zámerného podhodnotenia akcií prevedených na materskú firmu. Súd rozhodol v prospech Shell.

8. Z makrodát sa dnes čakalo na čísla z amerického trhu nehnuteľností. Počet začatých stavieb v USA v októbri klesol o 2,8 %, pričom trh počítal s nárastom o 0,8 %. Oveľa lepšie sa vyvíjal počet stavebných povolení – tie vzrástli o 4,8 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,9 %.

9. Americký dolár sa voči japonskému jenu drží na 7-ročnom maxime. Menový pár USD/JPY siahol na 117,78 jenov, čo je najvyššia hodnota od októbra 2007.

10. Federálny rezervný systém (Fed) dnes večer (o 20:00 SEČ) zverejní zápisnicu zo svojho októbrového zasadnutia, na ktorom ukončil svoj program nákupu dlhopisov. Finančné trhy budú sledovať akékoľvek náznaky čo sa týka inflácie a zamestnanosti.

[mc4wp_form]

Komentáre