10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčší internetový obchod Amazon priam šokoval investorov. Z tretieho kvartálu si spoločnosť odnáša prekvapivo vysokú stratu na úrovni 437 mil. dolárov, pod čo sa podpísali aj robustné odpisy smartfónu Amazon Fire vo výške 170 mil. dolárov. Investorov neteší ani nejasná prognóza pre aktuálny kvartál. Akcie Amazonu dnes strácajú 7 %.

2. Ruský rubeľ pokračuje v prepadoch. Mena oslabila voči doláru aj euru, pričom opäť dosiahla rekordné minimum. Mena reaguje na zhoršenie ruského ratingu zo strany agentúry Standard & Poor’s.

3. Teraz sa pozrime na HDP Veľkej Británie. Britská ekonomika v 3. kvartáli rástla o 0,7 %, čo je v súlade s očakávaniami. Sektor služieb rástol o 0,7 %, priemysel o 0,5 % a stavebníctvo o 0,8 %.

4. Ceny čínskych nehnuteľností opäť klesajú. September bol už piatym mesiacom v rade, čo sa čínsky trh realít ochladzuje. Ceny boli v medzimesačnom porovnaní nižšie až v 69 zo sledovaných 70 veľkých miest.

5. Z makrodát sa dnes čakalo aj na predaje nových domov v USA. Tie v septembri rástli o 0,2 % na 467 tisíc predaných domov.  Ekonómovia očakávali pokles o 6,8 percenta na 470.000. Augustová hodnota však bola výrazne revidovaná smerom nadol.

6. Ruská banka Sberbank podala žalobu na Európskom súdnom dvore, v ktorej sa ohradzuje proti sankciám EÚ. V dôsledku sankcií voči Moskve EÚ bráni ruským bankám vstúpiť na európsky finančný trh.

7. Čísla za tretí kvartál dnes zverejnila aj spoločnosť Nasdaq OMX, ktorá je prevádzkovateľom známej americkej burzy Nasdaq. Príjmy spoločnosti oslabili o 2 % na 497 miliónov dolárov, zisk ale vzrástol na 123 mil. dolárov, čo je odrazom výrazného zníženia nákladov.

8. Čína a ďalších 20 partnerských krajín podpísalo predbežnú zmluvu o vytvorení novej medzinárodnej banky, ktorá bude slúžiť na podporu investičných projektov v oblasti infraštruktúry. Nová inštitúcia je vnímaná ako konkurencia Svetovej banky a Ázijskej rozvojovej banky.

9. Po automobilke Daimler sa k predaju akcií Tesla Motors pripája aj japonská spoločnosť Toyota. Japonská firma do Tesla Motors vstúpila  krátko pred IPO v roku 2010 – kým v IPO akcie Tesla stáli 17 dolárov, dnes sa predávajú za 236 USD.

10. Ekonomická situácia v Európe nie je jednoduchá, nezamestnanosť je vysoká a hospodársky rast nie je postačujúci. Takto sa dnes po summite EÚ v Bruseli vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Zároveň vyzvala na zvýšenie konkurencieschopnosti a stimulovanie ekonomického rastu.

[mc4wp_form]

xtb
Komentáre