10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získal francúzsky ekonóm Jean Tirole (na snímke). Francúz bol ocenený na základe svojej teórie správania veľkých firiem ako sú monopoly či oligopoly. Jeho analýza je prínosom pre reguláciu tohto nízkokonkurenčného trhu.

2. Dubajské akcie si zo včerajšieho nedeľného obchodovania odniesli stratu viac ako 6 %. Dubajský akciový index stratil 6,5 % a poklesol na najnižšiu hodnotu od júla (viď graf).

3. Španielska energetická spoločnosť Gas Natural Fenosa čelí miliardovému prevzatiu v Čile. Čílsky koncern CGE (Compañía General de Electricidad), ktorý je popredným poskytovateľom elektrickej energie a plynu v Čile, chce firmu odkúpiť za 2,6 mld. eur.

4. Zahraničný obchod Číny má za sebou solídny mesiac. Čítať viac.

5. Ceny ropy sa pohybujú blízko 4-ročného minima. Bare ropy Brent lacnie o 1,83 % na 88,211 dolára, ropa WTI stráca 1,04 % na 83,985 USD. Ceny tak dosahujú najnižšie úrovne od roku 2010. Ako informovala agentúra Reuters, združenie OPEC je ochotné akceptovať ceny ropy nižšie ako 90 USD.

6. Stanley Fischer, viceprezident americkej centrálnej banky si myslí, že Federálny rezervný systém (Fed) môže odložiť svoj dlhoočakávaný obrat v menovej politike. Dôvodom môžu byť obavy, že spomalenie svetovej ekonomiky ohrozí americké hospodárstvo.

7. Ako informoval britský minister financií Osborne, britská vláda chce predať svoj 40 %-ný podiel v železničnej spoločnosti Eurostar. Vláda chce do roku 2020 predajom aktív získať 20 miliárd libier.

8. Za posledných 10 dní až 6 miliárd dolárov. To je vizitka ruskej centrálnej banky, ktorá na podporu slabého rubľa vydala značnú časť rezerv. Rusko tak aj naďalej intervenuje, aby ochránilo rubeľ pred výrazným oslabením.

9. Spoločnosť Fiat Chrysler Automobiles, ktorá vznikla spojením dvoch známych automobiliek, vstupuje na burzu. Od dnešného dňa sa akcie novovziknutej spoločnosti obchodujú na burze v New Yorku a Miláne.

10. Menový pár EUR/USD dnes získava 0,40 % na 1,26791 dolára. Ako tvrdia devízoví experti, zástupcovia FEDu sa snažia tlmiť očakávania vyšších sadzieb v USA, čo tlačí americký dolár nižšie.

[mc4wp_form]

xtb
Komentáre