10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Spoločnosť Nike vykázala silné výsledky za uplynulý štvrťrok. Akcie na silné hospodárske čísla zareagovali zhodnotením o viac ako 10 %, čím sa dostali na nové maximá. V prvom kvartáli fiškálneho roku 2014/15 (do konca augusta) tržby Nike vzrástli o 15 % a zisk posilnil o 23 %. Wall Street počítal so slabšími číslami.

2. Ekonomika USA rastie rýchlejšie než sa doteraz počítalo. V druhom kvartáli hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 4,6 %, pričom pôvodne bol ohlásený rast 4,2 %. Pod revíziu smerom nahor sa podpísal silnejší export ako aj podnikové investície.

3. Kanadský výrobca telefónov BlackBerry naďalej v červených číslach. Z druhého fiškálneho štvrťroku si spoločnosť odnáša stratu 207 miliónov dolárov, čo je ale výrazne menej ako v rovnakom období minulého roka, kedy spoločnosť vykázala stratu takmer miliardu dolárov. Za uplynulý kvartál spoločnosť predala celkom 2,1 miliónov smartfónov. Akcie Blackberry získavajú viac ako 5 %.

4. Spotrebiteľská dôvera v USA pokračuje v oživení. Index Univerzity Michigan v septembri posilnil z 82,5 bodu na 84,6 bodu, čo je najvyššia úroveň za posledných 14 mesiacov. Ekonómovia počítali s nárastom na 84,8 bodu.

5. Investičná spoločnosť PIMCO prichádza o svojho zakladateľa a známeho manažéra Billa Grossa. Gross sa pripojí ku konkurenčnej spoločnosti Janus Capital. Akcie Allianz, matky investičnej spoločnosti Pimco, dnes strácajú takmer 6 %.

6. Menový pár EUR/USD opäť stráca. Euro voči doláru dnes oslabuje o pol percenta na 1,2688 dolára, čo je najnižšia úroveň za posledných 22 mesiacov. Dolár ťaží zo silných ekonomických dát z USA.

7. Podnikateľská klíma v Taliansku na ročnom dne. Index podnikateľskej klímy v septembri stratil 0,3 bodu na 95,1 bodu, čo je najnižšia hodnota od augusta 2013. Konsenzus trhu počítal s hodnotou 95,3 bodu.

8. Ruský rubeľ oslabil na nové historické dno. Vôbec prvýkrát ruská mena prekonala hranicu 39 rubľov za dolár, keď pár USD/RUB v dnešnom obchodovaní vzrástol až na 39,12 rubľov.

9. Americká spoločnosť Intel chce zainvestovať 1,5 miliardy dolárov do popredných vývojárov mobilných čipov v Číne. Na firmách Spreadtrum Communications a RDA Microelectronics  chce Intel získať minimálne po 20 %. Podiely vo firmách získa po dohode so skupinou Tsinghua Unigroup, ktorá je vlastníkom oboch čínskych firiem.

10. Spoločnosť Apple odmieta akékoľvek pochybnosti o konštrukcii svojho nového telefónu iPhone 6. Spoločnosť sa konečne vyjadrila k tvrdeniam, že nový iPhone sa ohýba. Apple uvádza, že telefón má pevný hliníkový obal a bol testovaný na záťaž. Ohýbať sa mohol iba v prípade, ak ho mal niekto vo vrecku a dlhšie na ňom sedel, vyhlásili ľudia z Apple.

 

xtb
Komentáre