10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť

1. Akcie nemeckej spoločnosti Adidas si v dnešnom obchodovaní odpisujú takmer tri percentá, za čo môže ohlásenie slabších tržieb ako aj nepriaznivé vyhliadky pre aktuálny rok.

Najväčší producent športového oblečenia v Európe avizoval, že v dôsledku silného kurzu eura jeho minuloročné tržby poklesli o takmer 750 miliónov eur. Spoločnosť navyše predpokladá, že nepriaznivý menový efekt jej predaje pribrzdí aj v tomto roku.

2. Dosiahnuť hospodársky rast na úrovni 7,5 %. Tak znie cieľ čínskej vlády pre tento rok, poznamenal dnes čínsky premiér Li Keqiang. Čo sa týka úrovne cien, tohtoročným cieľom Pekingu je inflácia na úrovni 3,5 %.

3. Podnikateľská aktivita v eurozóne dosiahla 32-mesačné maximum. Kompozitný index nákupných  manažérov (PMI) Markit sa vo februári vyšplhal na 53,3 bodov.

4. Ako dnes vo Washingtone informovala súkromná agentúra ADP, vo februári si súkromný sektor USA pridal 139 tisíc pracovných miest. Ide o slabší údaj než očakávali finanční analytici, ktorí predpovedali  nárast o 155 tisíc miest. Oficiálna správa o vývoji zamestnanosti bude zverejnená v piatok.

5. Čínou zatriasol prvý veľký bankrot firmy. Spoločnosť Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology oznámila, že nedokáže splatiť korporátne dlhopisy v hodnote 89,8 milióna juanov (14,6 milióna dolárov)

6. Ako dnes informoval Eurostat, v januári oproti decembru sa maloobchodné predaje v eurozóne navýšili o 1,6 %. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,8 %. Decembrový pokles bol revidovaný z 1,6 % na 1,3 %.

7. Kým čínsky priemysel vykazuje slabosť, tamojší sektor služieb vykazuje známky stabilizácie. Index nákupných manažérov pre sektor služieb posilnil o 0,3 bodu na 51 bodov. Ukazovateľ sa tak v januári dokázal vymaniť z viac ako dvojročnej depresie. Horšie je to však s čínskym priemyslom, ktorý trpí nadmernými kapacitami.

8. Eurostat dnes potvrdil svoj prvý odhad, keď informoval, že ekonomika eurozóny si z posledného kvartálu 2013 odnáša mierny nárast 0,3 %.

9. Nálada v americkom sektore služieb sa v januári zhoršila viac než sa očakávalo. Americký index ISM pre sektor služieb v januári poklesol o 2,4 bodu na 51,6 bodov, pričom ekonómovia počítali s poklesom len na 53,5 b.. Z pohľadu čiastkových ukazovateľov sa pod tlak dostal najmä index zamestnanosti.

10. Po miernom utíchnutí konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom sa pozornosť investorov opäť presunula z politickej scény na fundamentálne faktory. Obchodovanie na Wall Street sa začalo bez jasného smeru obchodovania, takže pri hlavných akciových indexoch sme nevideli takmer žiadny pohyb. K 18:00 index S&P 500 oslabuje mierne o 0,02 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre