10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť

1. Magazín Forbes dnes zverejnil svoj prestížny rebríček miliardárov. Na jeho čele sa nachádza Bill Gates, ktorého majetok dosahuje hodnotu 76 miliárd dolárov.

58-ročný Bill Gates profituje z rastúcej ceny akcií Microsoftu, kde je hlavným akcionárom.

2. Index PMI, ktorý zohľadňuje sentiment v priemyselných podnikoch eurozóny, vo februári oslabil o 0,8 bodu na 53,2 bodov. Začiatkom roka index dosiahol hodnotu 54 bodov, čo bola najvyššia úroveň od mája 2011.

3. Kríza na Kryme a hrozba vojny dnes poslala kurzy ruských akcií výrazne nadol. Moskovský akciový index MICEX poklesol o 5,89 %, index RTS oslabil o sedem percent. Index RTS denominovaný v dolároch sa pritom prepadol až o 10 %

4. Kým rizikové aktíva sú v dnešnom obchodovaní vypredávané, obzvlášť sa darí zlatu, ktoré je považované za bezpečný prístav. K 17:50 sa tento drahý kov zhodnocuje o 2,20 % na 1354 dolárov. Mimoriadne žiadané je aj striebro, ktorého cena posilňuje o takmer 2 percentá.

5. Ako informovala výskumná spoločnosť Gartner, v minulom roku predaje tabletov vzrástli o dve tretiny na 195,4 milióna. Išlo predovšetkým o tablety s operačným systémom Android, ktorého trhový podiel dosiahol takmer 62 %. Kým v roku 2012 bolo predaných 53 miliónov androidových tabletov, v minulom roku to bolo až 120 miliónov.

6. Ostro sledovaný index nákupných manažérov ISM, ktorý vypovedá o stave výrobného sektora USA, sa vo februári vyšplhal na 53,2 bodu. V januári sa hodnota indexu nachádzala na úrovni 51,3 bodu. Aktuálna hodnota prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s posilnením na 52,3 b.

7. Aj napriek tvrdým úsporným opatreniam sa portugalský dlh dostal na rekordne vysokú úroveň. Ako dnes informovala tamojšia centrálna banka, v januári dlhy štátu vzrástli na 217 miliárd eur, čo je v porovnaní s decembrom nárast o 1,8 %. Vláda chce skresať minuloročnú úroveň 129 % HDP na 126,7 % HDP.

Ford F

8. Februárové predaje áut v USA sa nevyvíjali tak, ako by si mnohé automobilové spoločnosti želali. Pod nepriaznivé čísla sa podpísalo najmä chladné počasie.

Obrat General Motors poklesol o 1 %, predaje Fordu klesli o 6 % a nemecký Volkswagen utrpel prepad obratu o 14 %. Výnimkou bola spoločnosť Chrysler, ktorá si z februára odnáša 11 %-ný nárast predajov.

9. Krízou zasiahnutá írska komerčná banka Bank of Ireland sa prvýkrát od finančnej krízy nachádza v zisku. Ako dnes v Dubline informovala, za prvé dva mesiace tohto roka dosahuje čierne čísla. Riaditeľ banky podotkol, že ekonomická situácia v Írsku sa naďalej zlepšuje, pričom pozitívne sú aj vyhliadky.

10. Ako dnes vo Washingtone informovalo americké ministerstvo obchodu, spotrebiteľské výdavky USA v januári rástli o 0,4 %, pričom stredný odhad ekonómov počítal s nárastom o 0,1 %. Tento údaj je pozorne sledovaný, pretože spotreba tvorí až 70 % americkej ekonomiky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre