10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ukrajinská mena – hrivna – dnes pokračovala v oslabení. Naďalej reaguje na chaos v krajine, pričom dnes voči doláru stráca až 10 %. Kým prezident Viktor Janukovyč utiekol do Moskvy, dnes ozbrojenci prevzali kontrolu nad parlamentnou budovou na Kryme. Podľa predstaviteľov Ukrajiny bude krajina potrebovať pomoc vo výške 35 miliárd dolárov.

2. Ako dnes v Ríme informoval taliansky štatistický úrad, nálada v talianskych spoločnostiach sa vo februári rozjasnila viac, než sa očakávalo. Kým ekonómovia počítali, že príslušný index zohľadňujúci podnikateľskú klímu posilní na 98 bodov, skutočnosťou bol nárast z 97,7 b. na 99,1 b.

3. Ako dnes informoval francúzsky štatistický úrad, spotrebiteľská dôvera sa vo februári nečakane zhoršila. Zodpovedajúci indikátor oslabil z úrovne 86 bodov na 85 bodov. Včera francúzske ministerstvo práce avizovalo, že počet nezamestnaných v januári vzrástol o 8900 ľudí.

4. Šéfka americkej centrálnej banky (Fed), Janet Yellenová dnes vystúpi pred senátnym bankovým výborom USA. Finančné trhy budú jej prejav ostro sledovať, aby mali lepší prehľad o jej plánoch v rámci menovej politiky.

5. Najväčšia európska poisťovňa Allianz dnes informovala, že z uplynulého roka si odnáša zisk 6 miliárd eur, čo je medziročné posilnenie o 15 %. Aj keď sa akcionári môžu tešiť na vyššie dividendy, akcie Allianzu dnes strácajú. Dôvodom sú stagnujúce očakávania, keďže prevádzkový zisk poisťovne by mal zostať na nezmenenej úrovni.

6. Španielska ekonomika sa lúči s recesiou. Ako dnes potvrdil tamojší štatistický úrad, 4. najväčšia ekonomika eurozóny v uplynulom štvrťroku zaznamenala rast o 0,2 %. V prvom odhade úrad hovoril o raste HDP na úrovni 0,3 %.

7. Ako informovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti v medzi-týždňovom porovnaní vzrástol o 14 tisíc na 348 tisíc. Ekonómovia počítali s úrovňou 335 tisíc. Minulotýždňová hodnota bola revidovaná z 336 tisíc na 334 tisíc žiadostí o dávku v nezamestnanosti.

8. Britský bankový gigant Royal Bank of Scotland  (RBS) si z uplynulého roka odnáša mohutnú stratu 8,2 miliardy britských libier. Banka avizovala, že zníži svoje náklady a viac sa zameria na podnikanie vo Veľkej Británii. Aj napriek vysokej strate si banka odsúhlasila bonusy vo výške pol miliardy libier.

9. Stupňujúce sa problémy na Ukrajine dnes tlačia európske akcie nadol. Nemecký akciový index DAX 30 stráca viac ako jedno percento, 1 %-nú stratu zaznamenáva aj španielsky index IBEX 35.

10. Spomedzi amerických akcií sú dnes výrazne žiadané akcie nadnárodného obchodníka so spotrebnou elektronikou Best Buy. Akcie s tickerom “BBY” dnes rastú o viac ako 8 %. Vďaka škrtom na strane nákladov spoločnosť ohlásila zisk 1,24 centov/akciu. Trh počítal s 1,01 USD.

Komentáre