Inšpirujúci príbeh: Ako sa z pouličného muzikanta stal miliardár

Príbeh kanadského podnikateľa Guya Lalibertého je viac než inšpirujúci. Kto by to bol povedal, že z pojašeného chlapca, ktorý sa živil chôdzou na chodúľoch, hraním na harmoniku či hltaním ohňa, raz bude jeden z najbohatších Kanaďanov.

Zrejme nikdy nezabudne na časy, keď ako 18-ročný utiekol do Európy a prvú noc v Londýne strávil na verejnej lavičke v parku. Vo vrecku mal 1000 dolárov, na chrbte batoh a dva akordeóny. Guy si nikdy ani nepomyslel, že z jeho mládežníckych vystúpení raz bude miliardový biznis. V kútiku duše sa stále domnieval, že je to len zábava a raz sa opäť vráti na školu.

Nakoniec sa tak nestalo, pretože zasnívaný Laliberté sa už na školu nikdy nevrátil. Po tom, čo sa ako 24-ročný s vlasmi po pás vrátil do rodnej Kanady, mu jeho tvrdohlavosť a vytrvalosť priviala veľkú príležitosť – dokázal presvedčiť vedenie mesta Montreal, aby na počesť jeho 450. výročia so svojim cirkusovým zoskupením usporiadal pouličnú šou. Aj keď sa s týmto  vystúpením spájalo mnoho problémov, zapálený Guy už plánoval ďalšie akcie.

Čítaj tiež: 7 mladíkov, ktorí vybudovali miliardové firmy

Nakoniec vsadil všetko na jednu kartu a rozhodol sa svoje vystúpenie predstaviť na veľkolepom festivale Los Angeles Arts (na spiatočnú cestu nemal žiadne peniaze). „Bola to stávka na jednu noc. Keby sme neuspeli, nemali by sme ani na cestu domov“, spomína si Guy, ktorý pred vystúpením zložil obrovské finančné záruky. Nakoniec to ale klaplo a jeho cirkus spravil obrovskú dieru do zábavného priemyslu. V tú noc to celé začalo!

Dnes Guy vlastní slávnu cirkusovú spoločnosť Cirque du Soleil, ktorá je zložená zo stoviek najtalentovanejších tanečníkov a akrobatov.

Z Lalibertého, ktorého spoločnosť Ernst & Young v roku 2007 vyhlásila za podnikateľa roka, je dnes generálny riaditeľ Cirque du Soleil a taktiež profesionálny pokrový hráč, ktorý drží majetok v hodnote takmer 2 miliardy dolárov. Je nielen poprednou tvárou cirkusového sveta, ale tiež jedným z najbohatších Kanaďanov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre