Vedeli ste, že…..

… že manažér zo svojho celkového pracovného času 45% počúva, 30% hovorí, 16% číta a len 9% píše? Čo z toho vyplýva?

Ak chcete byť úspešným manažérom, musíte si dať “vyčistiť uši” a skutočne sa naučiť počúvať, čo vám hovoria druhí ľudia. Nie sa len tak tváriť, ale počúvať – čo znamená vnímať ich slová, brať do úvahy ich názor, premýšľať nad ich radami

Každý potrebuje zo začiatku usmerniť a vstúpiť na chodník, ktorý vedie do cieľa. Mimo toho je potrebné si cibriť svoju slovnú zásobu. Nie nadarmo sa hovorí, že slovo má ľahkosť vetra a silu hromu. Pri stretnutiach s klientmi sa musíte naučiť narábať so slovom, použiť ho v tom správnom tváre a v tom správnom čase.

Ako si najrýchlejšie osvojiť nové informácie a poznatky? Vedeli ste, že najmenej informácií si človek zapamätá z toho, čo počuje, za tým nasleduje to, čo vidí? Je vedecky dokázané, že 10 minút po skončení hovoreného slova si priemerný poslucháč zapamätá približne 50% z toho, čo počul.

Najväčší efekt má naša vlastná aktivita. Čo to znamená? Je zrejmé, že ak potrebujeme napísať článok na tému „HDP Slovenska v roku 2011“ musíme si z vhodných, overených zdrojov získať všetky potrebné údaje, aby sme vedeli vypracovať kvalitný a pravdivý článok.

Vždy, keď niečo potrebujeme, nájdeme si to. Čo tak zmeniť svoj prístup? Určite poznáte otrepanú frázu typu „človek sa vzdeláva celý život“, ktorá má v sebe obrovský kus pravdy, preto sa tomu pokúste napomôcť. Prejdite si každý deň nové poznatky, ktoré môžu zmeniť váš pohľad na rôzne veci, ktoré vám môžu priniesť širší prehľad vo viacerých oblastiach.

Čím je podmienený náš úspech? Vedeli ste, že na túto tému spravila Harvardská univerzita výskum? Štúdia dokázala, že na úspechu, dobrom výkone, postupe v kariére a kompetentnosti má 85%-ný podiel náš duševný postoj a iba 15%-ný podiel naše odborné vedomosti a praktické zručnosti.

Jednoducho to znamená, že 90% času a peňazí používame na rozvoj tej časti mozgu, ktorá sa podieľa iba na 15%-ách našich úspechov. (J. Porvazník). Duševný postoj tak hrá oveľa dôležitejšiu rolu v osobnom úspechu či neúspechu, než schopnosti.

„Medzi veľké objavy nášho storočia patrí poznanie, že zmenou postoja môžeme zmeniť svoj život.“ – William James.

Niekedy jedinou prekážkou, ktorá stojí na ceste k úspechu, je náš vnútorný negatívny postoj. Každý z nás sa bojí zlyhania, snažíme sa eliminovať akékoľvek riziko, že by niečo nedopadlo tak, ako si želáme, no to nie je správne.

Musíme sa naučiť, že v živote príde veľa zlyhaní, no zakaždým sa treba opäť postaviť na nohy, zobrať si z toho ponaučenie a vykročiť s novými skúsenosťami za svojím cieľom.

Redaktorka portálu www.investicne.sk, ktorá sa venuje témam ako marketing, manažment, diplomacia a medzinárodný obchod.
Zdieľať
Komentáre