Miliardové nákupy Google pokračujú!

Nový rok sa ešte len začal a internetový gigant Google už avizoval svoj prvý chystaný tohtoročný nákup.

Spoločnosť totiž oznámila, že má v pláne kúpiť výrobcu inteligentných termostatov Nest Labs a to za 3,2 miliardy dolárov. Obchod by mal byť dokončený v priebehu niekoľkých mesiacov.

Inteligentné termostaty, ktoré spoločnosť Nest Labs vyrába, sú schopné učiť sa správaniu používateľov a pracovať prispôsobivo podľa toho, či je budova prázdna, alebo sa v nej niekto nachádza. To všetko za použitia teplomeru, vlhkomeru, či senzorov pohybu a svetla. Spoločnosť, ktorú Google kupuje, pritom založili dvaja bývalí inžinieri z Apple Tony Fadell a Matt Rogers. Fadell je pritom označovaný za „otca iPodu“ a bol tiež zapojený aj do tvorby dizajnu pôvodného iPhonu.

Firma Nest Labs má pritom vystupovať aj po jej odkúpení ako samostatná spoločnosť a v jej vedení zostane jej terajší generálny riaditeľ Tony Fadell.

Ako Fadell uviedol pre BBC, prvýkrát sa dostal do kontaktu s Google už v roku 2011, kedy sa bez konkrétneho zámeru stretol s jeho spoluzakladateľom Sergeyom Brinom. Už vtedy mu vraj ukázal prvú verziu ich termostatu, ktorá sa mu páčila. „Vždy mali záujem o to, čo sme robili, pretože si mysleli, že máme bláznivé nápady a oni milujú bláznivé nápady,“ povedal Fadell.

Nákupy Google tak pokračujú ďalej. Len minulý mesiac oznámil kúpu spoločnosti Boston Dynamics zaoberajúcu sa vývojom robotov, pričom išlo už o ôsmu robotickú firmu, ktorú Google kúpil. Krátko predtým v októbri oznámil, že kupuje tiež start-up Flutter, ktorá vyvíja program na ovládanie počítača cez gestá rúk. Stále najväčším obchodom v histórii Google naďalej zostáva kúpa mobilnej divízie Motoroly za 12,5 miliardy dolárov v roku 2011.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre