Bitcoin opäť stojí viac ako 1000 USD. Pozrite sa, kto mu pomohol!

Hodnota virtuálnej meny Bitcoin opäť prekročila hranicu 1000 dolárov.

Svoju popularitu táto mena získala najmä v minulom roku, kedy v novembri dosiahla aj svoje doterajšie maximum pri 1250 dolároch. Následne však nastal prudký prepad, za ktorým stáli vyhlásenia ekonómov či centrálnych bánk z celého sveta, ktoré sa snažili od investícií a využívania tejto meny odradiť (pozri: Graf: Vývoj hodnoty Bitcoinu v roku 2013)

Najnovšie však zhodnotenie meny podporila správa vývojárskej spoločnosti Zynga. Ide o firmu, ktorá sa venuje vývoju a poskytovaniu online hier, či už pre mobilné telefóny,veľké sociálne siete alebo cez svoju vlastnú internetovú stránku.

Celosvetovo známe sú jej hry ako Farmville, Mafia Wars, či Zynga poker. A práve táto spoločnosť oznámila, že začína prijímať Bitcoiny ako formu platieb za niektoré jej doplnky či virtuálne tovary vo svojich hrách.

Bitcoin je mena, ktorá vystupuje len vo virtuálnej podobe, ale predovšetkým nie je nijak centrálne regulovaná a ovplyvňovaná. Mena sa tak stala populárna čiastočne aj kvôli tomu, že je ťažké sledovať transakcie ňou vykonávané a mnohokrát tak bola spájaná s platbami za nezákonnú činnosť.

Minulý mesiac Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) verejnosť varoval pred možnými rizikami spojenými s používaním Bitcoinov a uviedol, že nakoľko neexistujú žiadne špecifické regulačné orgány týkajúce sa meny, spotrebitelia tak nie sú pred možnými finančnými stratami v prípade problémov meny chránený.

Za prudkými výkyvmi meny však do značnej miery stoja aj špekulácie, kedy sa ľudia snažia na popularite virtuálnej meny zarobiť. K tomu sa vyjadril aj bývalý predseda amerického FEDu Alan Greenspan, ktorý na adresu meny uviedol, že prudký rast jej hodnoty je len „bublinou“.

V čase publikovania článku (10:15) sa Bitcoin obchoduje na úrovni 1024 USD.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre