Pred Bitcoinmi varuje aj EBA. Hovorí o týchto šiestich rizikách

Po tom, čo pred Bitcoinmi nedávno varovala čínska centrálna banka, ktorá tamojším finančným domom zakázala s touto menou obchodovať, sa do digitálnej meny obúva aj Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA).

Aj keď európsky dohľad zvažuje, či by časom regulácia digitálnych mien bola možná, varuje pred šiestimi hlavnými rizikami:

1. Strata na strane platformy. “Mali by ste vedieť, že výmenné platformy nie sú žiadne banky, takže vašu virtuálnu menu nedržia ako vklad”, upozorňuje EBA. Dohľad reaguje na skutočnosť, že viacero virtuálnych ústrední zlyhalo najmä z dôvodu útoku hackerov či jednoducho vypnutia.

2. Krádež peňazí z digitálnej peňaženky, ktoré sa používajú na uloženie peňazí a platieb – podobne ako skutočné, aj virtuálne peňaženky v počítačoch či na smartfónoch môžu byť odcudzené. EBA uvádza, že v niektorých prípadoch sa takýmto spôsobom odcudzilo až milión dolárov.

3. Zneužitie meny na trestné účely. Keďže táto kryptografická mena nie je dostatočne regulovaná a vyznačuje sa vysokou mierou anonymity, hrozí, že bude zneužitá na páchanie trestnej činnosti, ako napr. pranie špinavých peňazí či obchodovanie s drogami.

4. Silné výkyvy v kurze – EBA poukazuje na posledné mesiace, kedy došlo k raketovému nárastu hodnoty Bitcoinu. Naopak, videli sme aj korekciu o niekoľko desiatok percent nadol.

5. Nedostatočné zabezpečenie virtuálnych platieb.

6. Spotrebitelia by si tiež mali uvedomiť, že v niektorých krajinách sa s menou môže spájať daňová povinnosť. Aj pri transakciách s Bitcoinmi môže dôjsť k vzniku dane z pridanej hodnoty či dane z kapitálových výnosov.

EBA preto spotrebiteľom radi: Ak sa rozhodnete pre nákup virtuálnej meny, mali by ste si byť vedomí jej špecifických vlastností.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre