Graf: Vývoj hodnoty Bitcoinu v roku 2013

Kto na začiatku tohto roka nakúpil Bitcoiny za 13 dolárov a teraz ich predáva za trhovú cenu na úrovni 700 USD, má zrejme bohaté Vianoce. V novembri hodnota digitálnej meny dosiahla rekordných 1242 USD, čo znamená, že Bitcoin sa vtedy obchodoval za 100-násobok januárovej ceny.

Kryptografická mena má za sebou rušný rok. Vznikli rôzne Bitcoin fondy, objavili sa prvé Bitcoin podvody a prišla obrovská vlna kritiky. Kým niektorí tvrdia, že Bitcoin má na to stať sa svetovou menou, iní jej predpovedajú tvrdý pád a zánik. Jedným zo skeptikov je aj Mark Williams, americký profesor financií, ktorý ošiaľ okolo Bitcoinu považuje za bublinu. Podľa jeho slov sa Bitcoin v prvom polroku 2014 prepadne na 10 dolárov.

Mnohí tejto mene vyčítajú obrovskú kolísavosť kurzu, nedostatočné zabezpečenie platieb či nepoužiteľnosť v praxi. Ako vidieť na grafe nižšie, od novembrového maxima mena stratila viac ako 500 dolárov – k zemi ju zráža kritika zo strany Číny a taktiež Európskej únie, ktoré pred menou varujú finančné inštitúcie a spotrebiteľov.

Graf nižšie zobrazuje vývoj hodnoty Bitcoinu od januára 2013 (pre zväčšenie kliknite na graf).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre