Bankár z FEDu: Dupnúť na brzdu môžeme už tento mesiac

James Bullard, prezident regionálnej centrálnej banky St. Louis tvrdí, že zmena v menovej politike americkej centrálnej  banky (FED) sa môže uskutočniť ešte tento rok.

Na úvod treba zdôrazniť, že spomedzi jednotlivých regionálnych bankárov FEDu sú Bullardove komentáre najviac sledované, pretože sú veľmi často zhodné s konečným rozhodnutím americkej centrálnej banky.

Ako Bullard uviedol pred novinármi, priškrtenie extrémne uvoľnenej menovej politiky si vie predstaviť už tento mesiac. „Menový výbor by mal zohľadniť pokroky na americkom trhu práce a niečo s tým spraviť“, uviedol Bullard.

Menový výbor americkej centrálnej banky sa stretne budúcu stredu. Pre Fed to bude posledná možnosť v tomto roku, aby okresal svoje stimuly tak, ako to sľúbil v lete.

FED od septembra minulého roka do americkej ekonomiky prilieva 85 miliárd USD mesačne (prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov a hypotekárnych cenných papierov).

Cieľom stimulov je “nakopnúť” tamojší trh práce. Keďže pracovný trh USA sa zotavuje lepšie než sa čakalo, šance, že FED čoskoro zmierni svoje miliardové nákupy, sú čoraz väčšie!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre