Dobrá správa pre Slovensko. Rast Nemecka bude rýchlejší

Predpoveď ekonomického rastu pre Nemecko sa opäť zlepšila.

Je to pozitívna správa nie len pre samotnú krajinu, ale aj pre jej obchodných partnerov. Tešiť sa tak môže aj Slovensko, pre ktoré je práve Nemecká republika najväčším obchodným partnerom. Keďže na tento trh vyvážame množstvo výrobkov, tamojší vývoj tak výrazne ovplyvňuje aj ekonomickú situáciu nás.

Po oznámení prognózy o zvýšení výberu daní pre rok 2014, je to tak ďalšia pozitívna správa pre slovenské hospodárstvo (a tých nie vždy býva veľa). Pohľad na zlepšenú prognózu Nemeckej centrálnej banky ohľadom rastu nemeckej ekonomiky ukazuje, že rast v krajine by mal byť v tomto roku na úrovni 0,5 % namiesto doterajšej predpovede 0,3 %.

Ešte lepšie čísla sa však očakávajú v nasledujúcom roku. Pre ten sa predošlá prognóza 1,5 % zlepšila na 1,7 %. No a v roku 2015 by to nemalo byť o nič horšie a prognóza predpovedá rast až na úrovni rovných 2 %.

„Nemecká ekonomika je v dobrej kondícii: miera nezamestnanosti je nízka, zamestnanosť rastie a rast miezd sa vracia k normálu,“ uviedol guvernér centrálnej banky Jens Weidmann.

A ako dodal, napriek tomu, že obchod bol zatiaľ slabší, nízke úrokové sadzby v eurozóne pomohli trhu s bývaním a tiež súkromnej spotrebe. Európska centrálna banka znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum 0,25 % približne pred mesiacom a na tejto úrovni ju stále drží. A nakoľko rast v Európe je zatiaľ mierny, mohla by sa na tejto úrovni istú dobu udržať.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre