V čom sa podľa Kiyosakiho líšia bohatí od chudobných?

Pre všetkých, ktorí sa už s menom Robert Kiyosaki stretli, no stále si tohto muža nevedia nikam zaradiť, ponúkame jeho rýchle predstavenie. Robert Kiyosaki, autor svetového bestselleru „Bohatý otec, Chudobný otec“, je americký obchodník, spisovateľ a rečník, ktorého mnohí považujú za priekopníka finančnej gramotnosti.

Ako už našepkáva názov tohto príspevku, Kiyosaki sa ako finančný učiteľ mnohokrát vyjadril k rozdielom medzi bohatými a chudobnými ľuďmi. Vo svojich knihách poukazuje na to, ako sa bohatí verzus chudobní ľudia správajú, myslia a aký je ich postoj k peniazom. Takže v čom sa podľa Kiyosakiho líšia bohatí od chudobných?

1. „Chudobní a neúspešní sú tí, ktorí inklinujú k slovu zajtra“. Kým chudobní veci odkladajú a hovoria niečo v zmysle „skúsim sa na to zajtra pozrieť“, bohatí riešia všetko hneď teraz.

Určite ste sa už stretli s odporúčaním miliardára Carlosa S. Helu: „Ak niečo chcete spraviť, spravte to rýchlo“. Skúste si ho zobrať k srdcu, a uvidíte, ako sa veci okolo vás dajú do pohybu. “Vašu budúcnosť tvorí to, čo robíte dnes, nie zajtra”, hovorí Kiyosaki.

2. „Bohatí ľudia si doprajú luxus ako poslední, zatiaľ čo chudobní ľudia a stredná vrstva ho majú tendenciu kupovať ako prví“. Toto je známy Kiyosakiho výrok, ktorý poukazuje na jeden z najpodstatnejších rozdielov medzi úspešnými a porazenými.

Pozrite sa na život samorastlých miliardárov. Zrejme nenájdete ani jedného, ktorý by si kupoval zbytočnosti a míňal peniaze na luxus len preto, aby sa takpovediac ukázal pred druhými. Teraz sa pozrite na „chudobných“ a bude vám všetko jasné.

3. Ďalším z rozdielov medzi bohatými a chudobnými Kiyosaki opisuje nasledovne: ľudia nebohatnú, pretože sa zbytočne zaoberajú vecami, ktoré sa pravdepodobne nikdy nestanú“. Chudobní sa jednoducho sústreďujú na prekážky, bohatí sa upriamujú na príležitosti.

Neúspešní sa zaoberajú zbytočnosťami a svoju myseľ sústreďujú na nepodstatné veci. Veci, ktoré ich neposúvajú vpred, ale napĺňajú strachom a pochybnosťami.

4. Chudobní premýšľajú v malom. Pokiaľ chcete zbohatnúť, začnite uvažovať vo veľkom. Aj Napoleon Hill napísal, že chudoba rovnako ako bohatstvo pochádzajú z myslenia. Ak človek bude myslieť v malom, nedostanú sa mu veľké šance a príležitosti. Aby ste k sebe začali priťahovať veľké veci, musíte myslieť vo veľkom.

5. Ďalším z hlavných rozdielov je postoj k učeniu a rozvíjaniu sa. Kiyosaki hovorí:

Neúspešní ľudia si myslia, že poznajú na všetko odpoveď. Nedokážu sa nič naučiť, pretože sú až príliš zaneprázdnení rozprávaním o tom, ako všetko vedia“ . Aj keď mnohí bohatí ľudia nemajú vysokú školu, učia sa viac, než formálne vzdelaní ľudia.

6. Bohatí hľadajú siete, chudobní hľadajú prácu. Tieto slová R. Kiyosakiho hovoria o tom, ako chudobní a bohatí vnímajú peniaze. Kým chudobní hľadajú prácu, aby mohli pracovať za peniaze, bohatí hľadajú pasívne príjmy a nechávajú svoje peniaze pracovať za seba.

“Chodíme do školy, aby sme sa naučili pracovať tvrdo za peniaze. Ja píšem knihy a tvorím produkty, ktoré ľudí učia, ako tvrdo majú peniaze pracovať pre nich”, hovorí Kiyosaki.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre