Americká vláda je k dispozícii len v demoverzii. Čo na to trhy a ratingovky?

Dnes je to oficiálne. Očakávania, že sa americká vláda v pondelok nedokáže dohodnúť na rozpočte pre nový fiškálny rok začínajúci dnešným dňom, sa naplnili.

Prvýkrát za posledných 17 rokov tak nastalo čiastočné vypnutie vlády, keďže hlavným bodom rozpočtových sporov je zdravotnícka reforma amerického prezidenta Baracka Obamu.

V redakcii sme sa zhodli na tom, že je to ako demoverzia softvéru, ktorý je oproti plnej verzii ochudobnený o viacero funkcií. A to teraz americká vláda určite je, keďže až 800 tisíc štátnych zamestnancov si muselo zobrať nútené voľno.

Zatvorené sú aj národné parky a múzeá, predovšetkým tie vo Washingtone, čo pocítia hlavne zahraniční turisti. Dokonca to ovplyvnilo aj tisícky zamestnancov NASA. Čo sa týka amerických bezpečnostných zložiek, tie aj naďalej zostávajú v prevádzke.

Nemecké akcie sa na odstávku americkej vlády pripravili už včera, keď obchodovanie zakončili v nemalej strate. Dnes preto na európskych burzách môžeme vidieť miernu korekciu. K obedu si nemecký akciový index DAX 30 pripisuje zisk +0,60 %. Výraznejšie sa však zredukoval objem obchodovaných akcií.

Americký kongres

Ako tvrdia viacerí pozorovatelia trhu, finančné trhy sa upriamujú hlavne na to, či sa vláde podarí zvýšiť dlhový strop. O jeho navýšení musí Americký senát rozhodnúť do 17. októbra. Ak sa tak nestane, Spojené štáty sa dostanú do platobnej neschopnosti.

Obchodníci uvádzajú, že aj keď dnes trhy na tento problém výrazne nezareagovali, každopádne ide o zlú správu. Avšak po predchádzajúcich diskusiách medzi republikánmi a demokratmi nešlo pre finančné trhy o žiadne prekvapenie.

K aktuálnej situácii sa vyjadrila aj ratingová agentúra Standard & Poor’s: “Debata o dlhovom strope pravdepodobne nespôsobí zmenu amerického ratingu”, uvádza agentúra, aj keď Washingtonu vyslala jasné varovanie: “Samozrejme, ak sa dlhový strop nepodarí navýšiť, ratingové hodnotenie bude radikálne zhoršené.”

Ratingovka bude musieť v takomto prípade siahnuť po hodnotení “čiastočný default.”

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre