Najnovší telefón nepomohol. Blackberry hlási miliardovú stratu!

Spoločnosť Blackberry oficiálne zverejnila svoje finančné výsledky za druhá kvartál 2013. Výsledky sa dajú označiť za obrovské sklamanie.

Za štvrťrok končiaci 31. augustom spoločnosť dosiahla celkovú stratu 965 miliónov dolárov.

Najväčší podiel na strate má odpis súvisiaci s nepredanými zásobami najnovšieho modelu mobilného telefónu s označením Z10 (na snímke) a nákladov s tým spojenými. Očakávania spoločnosti týkajúce sa jej predajov neboli totiž ani zďaleka naplnené.

Bez zarátania odpisov spojenými s týmto modelom telefónu by strata bola na úrovni 248 miliónov dolárov. Tržby oproti rovnakému obdobiu  predchádzajúceho roka klesli o 45 % na 1,6 miliardy dolárov.

Spoločnosť Blackberry pritom očakávania nadmieru nepriaznivých výsledkov oznámila už minulý týždeň. Vtedy zároveň informovala o pripravovanom prepustení 4 500 zamestnancov, čo predstavuje 40 % zamestnancov celej firmy. Ďalej by sa mala zamerať už len na firemných zamestnancov a vládne zákazky.

V druhom štvrťroku spoločnosť predala len 3,7 miliónov svojich smarfónov, pričom o rok skôr to bolo 7,4 miliónov kusov. Pre porovnanie len za prvé tri dni od uvedenia na trh predala spoločnosť Apple viac ako 9 miliónov kusov svojho najnovšieho modelu 5S a 5C.

„Sme veľmi sklamaní našimi prevádzkovými a finančnými výsledkami za tento štvrťrok a oznámili sme celý rad významných zmien, ktorých cieľom je riešiť konkurenčné hardvérové prostredie a našu nákladovú štruktúru“, uviedol k dosiahnutým výsledkom generálny riaditeľ spoločnosti Thorsten Heins.

Okrem už spomínaného zníženia počtu zamestnancov, by ďalším významným krokom mohlo byť odkúpenie spoločnosti skupinou investorov a jej stiahnutie z obchodovania na burze.0

Už začiatkom týždňa sa k totiž na takomto pláne dohodla spoločnosť Blackberry s konzorciom vedeným kanadskou investičnou spoločnosťou Fairfax Financial Holdings, ktoré je už teraz najväčším akcionárom spoločnosti. Hodnota obchodu má byť 4,7 miliardy dolárov, čo by znamenalo 9 dolárov na akciu.

Ešte v roku 2008 mala pritom jedna akcia hodnotu viac ako 100 dolárov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre