5 udalostí utorka, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Brusel dnes avizoval, že Svetovej obchodnej organizácii (WTO) posunul sťažnosť na ruský recyklačný poplatok, ktorý znevýhodňuje dovoz európskych automobilov a automobilových dielov do Ruska.

„Tento odvod výrazne bráni obchodu v automobilovom sektore, ktorý je centrálnym odvetvím európskej ekonomiky”, uviedol komisár EÚ Karel de Gucht. Ako dodal, poplatok je v rozpore so základnými pravidlami WTO. Ročne objem automobilového exportu do Ruska dosiahne zhruba 10 miliárd eur.

2. Ako v utorok informovala ratingová agentúra Standard & Poor, jej úverové hodnotenie pre Taliansko bolo znížené zo známky „BBB„ na „BBB-„. To znamená, že rating chorľavého Talianska sa nachádza len dve známky nad úrovňou špekulatívnej investície. Okrem toho agentúra S&P Talianom pridelila negatívny výhľad, čo znamená, že ďalšie krátenie ratingu je v blízkej budúcnosti viac ako pravdepodobné.

3. Po predajných rekordoch Audi a BMW prichádza ďalší skvelý obchodný výsledok, tentokrát v podaní Volkswagenu. Najväčší producent automobilov v Európe avizoval, že za obdobie január-jún predal celkom 2,91 milióna vozidiel, čo je viac než kedykoľvek predtým.

Rovnako ako predaje výrobcov BMW a Audi, aj tržby Volkswagenu potiahol najmä čínsky trh. O menšiu radosť Volkswagenu sa postaral trh USA, kde počet dodávok medziročne poklesol o jedno percento.

4. Aj napriek lepším než očakávaným štvrťročným výsledkom producenta hliníku – Alcoa – sa akcie tejto spoločnosti v utorok dostali pod predajný tlak. Pozorovatelia trhu totiž varujú, že klesajúce ceny hliníka môžu narušiť cash-flow spoločnosti Alcoa.

Slabšia cena hliníka sa odrazila aj na kvartálnom obrate amerického koncernu, keď tržby spoločnosti medziročne poklesli o 2 %. Strata spoločnosti sa rozšírila na 119 miliónov dolárov. Výsledky Alcoa sú považované za indikátor svetovej ekonomiky.

5. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v máji dosiahol celkový vývoz tovaru hodnotu 5645,4 mil. eur, čo je medziročný nárast o 3,6 %.

Za prvých päť mesiacov sa celkový vývoz tovaru medziročne navýšil o 4,2 %, keď dosiahol hodnotu 26 468 mil. eur. Čo sa týka dovozu, ten v mesiaci máj poklesol o 1,1 % na 4 981,3 mil. eur, takže májové saldo zahraničného obchodu bolo aktívne. Za prvých 5 mesiacov dovoz vzrástol o 0,3 % – saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 2 536,2 mil. eur.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Komentáre