5 udalostí pondelka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Ako uvádzajú izraelské finančné noviny Globes, americký internetový gigant Google stojí krátko pred získaním izraelského startupu Waze, za ktorý údajne zaplatí 1,3 miliardy dolárov.

O firmu Waze už prejavili záujem viaceré spoločnosti, vrátane Zuckerbergovho Facbooku, ktorý však koncom mája z rokovaní odstúpil. Navigačná aplikácia Waze, ktorej oficiálne sídlo premiestnili do Kalifornie, má v súčasnosti zhruba 45 miliónov užívateľov. Štvorročný startup zamestnáva 100 ľudí.

2. Vzhľadom k tomu, že Lotyšsko stojí krok pred prijatím eura, ho ratingová agentúra Standard & Poor (S & P)  odmenila vyšším ratingovým hodnotením. Ako táto agentúra avizovala, Lotyšom zlepšila známku o jeden stupeň na “BBB+”. Ratingovka S&P svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že vstup Lotyška bude mať na bonitu krajiny pozitívny vplyv.

Okrem toho dnes ratingovka zlepšila výhľad pre USA, a to z úrovne negatívny na stabilný.

3. Japonská ekonomika sa v prvom kvartáli postarala o príjemné prekvapenie. Kým doteraz sa hovorilo o 3,5 %-nom raste ekonomiky, v skutočnosti si japonské hospodárstvo v prvom štvrťroku pripísalo až 4,1 %-ný nárast. Nové dáta potvrdzujú, že Abenomika (politika nového premiéra Šinza Abeho) je účinná.

Vzhľadom na tieto lepšie než očakávané údaje, ako aj priaznivé piatkové ekonomické dáta v USA, si japonské akcie dnes pripísali 5 %-né zisky. Investori tiež ťažili zo správ, že japonské penzijné fondy chcú zvýšiť podiel svojich akciových investícií.

4. Ešte prekvapivejšie dáta prišli z Grécka: ako informovalo tamojšie ministerstvo financií, grécky deficit v prvých piatich mesiacoch 2013 poklesol o 64 %! Kým cieľom bolo deficit znížiť z 11 na 7 miliárd, v skutočnosti poklesol až na 3,9 miliardy eur. Aj keď sa príjmy gréckeho rozpočtu medziročne prepadli, radosť priniesol vývoj výdavkov, ktoré sa podarilo znížiť až o 7,5 miliardy eur.

5. Ako dnes v Ríme informoval taliansky štatistický úrad, od začiatku januára do konca marca sa talianske hospodárstvo medzikvartálne prepadlo o 0,6 %, čo je viac než doterajšie odhady. Prvý odhad hovoril o poklese na úrovni 0,5 %. V medziročnom porovnaní sa talianska ekonomika zúžila o 2,4 percenta.

Ekonomický pokles krajiny v prvom štvrťroku bol už siedmym kvartálnym poklesom v rade. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa v hospodárskej recesii nachádza už od polovice roka 2011.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

 

Komentáre