Skvelé čísla z Grécka: Deficit klesá o viac ako polovicu!

Grécko, krajina, ktorej ekonomické problémy v súčasnosti pozná asi každý a ktorú dlh a obrovské deficity dostali na pokraj bankrotu, dnes zverejnila čísla, ktoré prekvapujú asi všetkých.

Tamojšie ministerstvo financií totiž zverejnilo predbežné údaje o vývoji výšky deficitu za prvých päť mesiacov roka. A tie sú viac ako dobré.

Grécky primárny deficit, ktorý vylučuje výdavky štátom kontrolovaných podnikov, za toto obdobie klesol oproti minulému roku z 10,9 miliardy na 3,9 miliardy eur, čo predstavuje pokles až o 64 % ! Výrazne tak prekročil aj svoj stanovený cieľ, ktorý počítal s poklesom na 7,1 miliardy eur.

Výrazný pokles vládnych výdavkov

Čísla ukázali, že príjmy štátu sa oproti predchádzajúcemu roku prepadli o 2,5 % na 19,2 miliardy eur, no výrazne klesli štátne výdavky a to až o 7,5 miliardy na 23 miliárd eur. Plán na toto obdobie pritom počítal s príjmami len 18,7 miliardy a výdavkami vo výške 25,8 miliardy.

Schodok verejných financií bez započítania výdavkov na dlhovú službu dokonca klesol pod hranicu jednej miliardy na 984 miliónov eur, pričom plán rátal s 2,3 miliardami.

Ako vidieť, práve náklady na splácanie gréckeho dlhu tvoria najväčšiu časť deficitu štátu. Avšak pri tak vysokom zadlžení aké má Grécko, sa vôbec nie je čomu čudovať. Napriek tomu sú zverejnené čísla pozitívnou správou, ktorá dáva nádej, že sa situácia v Grécku predsa len môže začať zlepšovať.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre