Eurozóna sa rozrastie o 18. člena

Ďalším členom eurozóny sa stane Lotyšsko. O tom, že táto pobaltská krajina sa stane už 18. členom jednotnej menovej oblasti v stredu rozhodla Európska komisia. Krajina by spoločnú menu mala začať používať od 1. januára 2014.

Krajina na začiatku marca požiadala Európsku komisiu o posúdenie, či spĺňa požadované kritéria na prijatie eura. Krajina všetky požadované kritéria spĺňa a tak sa rozhodnutie očakávalo.

Lotyšsko tak aj v ťažkých časoch spĺňa (na rozdiel od viacerých súčasných členov eurozóny) všetky maastrichtské kritéria, vrátane nízkej inflácie, dlhodobých úrokových sadzieb a nízkej úrovne deficitu a dlhu.

Pred definitívnym potvrdením členstva krajiny v eurozóne je ešte potrebné schválenie vedúcimi predstaviteľmi EÚ a Európskym parlamentom. To je však považované už len za formalitu.

Nie všetci Lotyši euro chcú

Očakávané prijatie eura má však aj svojich odporcov. Prieskumy naznačujú, že mnoho ľudí v krajine nebude so zmenu meny spokojných. Obávajú sa pritom predovšetkým o to, že euro by mohlo byť spúšťačom rastu cien. V krajine sa už dokonca rozbehlo zbieranie podpisov na usporiadanie referenda o nevstupovaní do eurozóny.

Pozitívne reakcie naopak prišli z vyhlásenia európskeho komisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna, ktorý uviedol že prijatie eura ďalšou krajinou je znamením v dôveru spoločnej mene. „Tí, ktorí predpovedali rozpad eura sa jednoducho mýlili,“ uviedol Rehn na tlačovej konferencii.

Lotyšsko sa pritom v krízových rokoch nedarilo vôbec dobre. Kríza krajinu silno zasiahla a jej HDP sa prepadol až o pätinu. V roku 2008 bolo prinútené prijať medzinárodnú pomoc vo výške 7,5 miliardy eur a prijať jeden z najťažších úsporných plánov v Európe.

Situáciu sa však podarila stabilizovať a navyše prognóza ukazuje, že práve Lotyšsko by malo byť tento rok najrýchlejšie rastúca krajina v EÚ.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre