5 noviniek stredy, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Zdá sa, že dražba tohtoročného tradičného obedu s hviezdnym investorom Warrenom Buffettom dosiahne rekordne vysokú cenu. Dnes, dva dni pred uzavretím aukcie na eBay, sa objednávky vyšplhali na úroveň 760 000 dolárov.

V minulom roku bolo túto hodnotu vidieť tesne pred uzavretím. Nakoniec sa minuloročná cena vyšplhala až na 3,5 milióna dolárov. Získané peniaze idú vždy na charitatívne účely. Fanúšik, ktorý si obed s Buffettom vydraží, môže so sebou vziať 7 priateľov.

2. Európska komisia v stredu rozhodla, že Lotyšsko sa stane 18. členom menovej únie. Krajina na začiatku marca požiadala Európsku komisiu o posúdenie, či spĺňa požadované kritéria na prijatie eura. Nakoľko Lotyšsko všetky požadované kritéria spĺňa, rozhodnutie o prijatí sa plne očakávalo.

Prijatie eura ďalšou krajinou je znamením dôvery v spoločnú menu. „Tí, ktorí predpovedali rozpad eura sa jednoducho mýlili,“ uviedol na tlačovej konferencii európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Rehn.

3. Národná banka Poľska v stredu rozhodla o znížení hlavnej refinančnej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu na 2,75 %, čo je rekordné minimum.

Ekonómovia s týmto krokom počítali, nakoľko krajinu postihlo spomalenie hospodárskeho rastu. Výsledkom slabnúcej ekonomiky je aj pokles inflácie.

4. Ako v stredu informoval štatistický úrad Eurostat, recesia v eurozóne začiatkom roka ubrala tempo. V prvom kvartáli 2013 (oproti kvartálu predtým) ekonomika poklesla o 0,2 %, čo je výrazne menej, než tomu bolo v poslednom štvrťroku 2012, kedy hospodárstvo menovej únie oslabilo o 0,6 %. Zrejme netreba pripomínať, že situácia je obzvlášť ťažká v Grécku, Španielsku a na Cypre.

5.  Akcie na Wall Street dnes zaznamenali výrazné straty, keď hlavný akciový index Dow Jones stratil 1,43 % a poklesol pod úroveň 15 000 bodov.

Finančné trhy aj naďalej čakajú, ako sa americká centrálna banka (FED) postaví k svojim súčasným nákupom aktív. Špekulácie, že FED sprísni svoju menovú politiku, tlačia akciové kurzy nadol.

Zverejnená dnes bola májová hodnota indexu ISM pre americký sektor služieb, ktorý zaznamenal mierne zlepšenie. Okrem toho inštitúcia ADP avizovala, že v máji bolo v súkromnom sektore vytvorených 135 tisíc pracovných miest. Ekonómovia očakávali nárast o 165 tisíc.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre