Producent Schweppesu sa chystá na burzu!

Japonská spoločnosť Suntory Food and Beverage, ktorá patrí do skupiny Suntory Holdings a je producentom známeho nápoja Schweppes, sa chystá na akciový trh.

Suntory Food and Beverage už realizuje plány pre prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO), ktorá by sa mala uskutočniť 3. júla na tokijskej burze a mala by dosiahnuť hodnotu 476 miliárd jenov (4,7 miliardy dolárov). Predbežná cena akcie bola stanovená na 3800 jenov, pričom sa odhaduje, že predaných bude 125,2 milióna akcií.

Odborníci ale varujú, že po nedávnej akciovej rally nie je teraz príchod na burzu tým najšťastnejším riešením. Skupina uvádza, že peniaze získané z IPO chce použiť hlavne na akvizície v zahraničí, najmä juhovýchodnej Ázii. Tamojšie firmy chcú týmto kompenzovať slabnúci dopyt na domácom trhu.

Na japonskom trhu nealkoholických nápojov, ktorý je mimoriadne nasýtený, má skupina Suntory Holdings 20 %-ný podiel, čo je po Coca-Cole (28 %), druhý najväčší podiel. Spoločnosť v roku 2009 odkúpila francúzsku skupinu Orangina Schweppes Group za 300 biliónov jenov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre