Obama možno ustúpi!

Rokovania o rozpočte v USA sú už dlhšie obdobie veľkým problémom. Dohoda demokratického prezidenta s republikánmi v senáte o výške deficitu, škrtoch či zvyšovaní príjmov cez vyššie dane, sa hľadá len veľmi ťažko.

Demokrati požadujú vyššie dane pre bohatých a nezaťažovanie nižšie príjmových skupín. Naopak, republikáni vyššie dane odmietajú a radšej by presadili škrty.

Obama ide škrtať

Zdá sa však, že prezident je predsa len pripravený ustúpiť, no na oplátku žiada isté ústupky od republikánov. Ústupok Baracka Obamu má spočívať v škrtoch v dôchodkovom systéme a taktiež vo výdavkoch na zdravotníctvo.

Podľa informácií z Bieleho domu Obama podporí zníženie podielu inflácie používanej na výpočet životných nákladov (cez index spotrebiteľských cien – CPI), od čoho sa odvíja aj zvyšovanie dôchodkov. Plán tiež zahŕňa zníženie výdavkov na nemocenské poistenie pre seniorov, najmä znížením platieb poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti a farmaceutickým firmám.

Okrem toho by malo byť 200 miliárd dolárov orezaných v oblastiach ako dotácie pre poľnohospodárstvo, poštové služby či podpora v nezamestnanosti. Ďalej sa počíta so zlepšením prístupu k predškolskému vzdelaniu pre viac detí a tiež so zvýšením dane z tabaku.

Barack Obama a John Boehner (wikimedia)

Rokovania medzi Obamom a zástupcom republikánov Johnom Boehnerom prebiehali už minulý rok a skončili začiatkom tohto roka, keď Boehner prijal nárast daní na úroveň z čias Clintonovej administratívy. Je ale vysoko pravdepodobné, že republikáni prípadný ďalší nárast daní pre bohatých odmietnu.

„Milióny pracujúcich ľudí bude veľmi sklamaných, keď prezident Obama ustúpi dlho trvajúcemu úsiliu republikánov znížiť sociálne zabezpečenie,“ vyjadril sa k informáciám o navrhovaných zmenách nezávislý liberál z Vermontu. Podporu k presadeniu škrtov však nemusí mať prezident nakoniec ani u samotných demokratov, ktorý s danou myšlienkou nesúhlasia.

Pre aktuálny fiškálny rok sa v USA počíta s deficitom na úrovni 5,5 % ročného ekonomického výkonu krajiny. Podľa úradníkov by sa mal rozpočtový deficit do roku 2023 stlačiť na 1,7 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre