Najväčšia ekonomika sveta bola podcenená. Jej rast bol rýchlejší!

V poslednom štvrťroku minulého roka rástla americká ekonomika rýchlejšie než sa pôvodne odhadovalo. Ako vo štvrtok avizovalo americké ministerstvo obchodu, údaj bol revidovaný o 0,1 % nahor na 0,4 %.

Aj napriek pozitívnej revízii nemožno obísť skutočnosť, že ide o najslabší hospodársky rast od začiatku roka 2011. Ešte v treťom kvartáli najväčšia ekonomika sveta rástla tempom 3,1 %.

Spomalenie rastu amerického hrubého domáceho produktu je odrazom najmä slabších centrálnych i miestnych vládnych výdavkov, slabších súkromných investícií do zásob či vývozu, ktorý utrpel najmä pre dlhovú krízu v eurozóne. Naopak, tento vývoj bol čiastočne kompenzovaný spotrebou domácností či rastom nebytových fixných investícií.

Prichádza comeback?

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva veľký “comeback” americkej ekonomiky, keď jej pre prvý kvartál 2013 predpovedá rast na úrovni 3,5 %.

Aj keď americké akcie správa potešila, ich optimizmus zmiernil vývoj regionálneho indexu Chicago PMI. Jeho hodnota poklesla z februárovej úrovne 56,8 bodov na 52,4 bodov, pričom ekonómovia predpovedali len mierny pokles na 56,5 boda. Napriek tomu sa hodnota indexu aj naďalej nachádza nad úrovňou 50 bodov, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity v danej oblasti.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Čo je index Chicago PMI?[/wptabtitle]

[wptabcontent]Index Chicago PMI (Purchasing Managers Index) má celkovú vypovedaciu schopnosť nízku. Ide o jeden z viacerých regionálnych indikátorov, ktorých rating tvorí čas publikovania a významnosť regiónu.

Najsilnejšiu pozíciu z regionálnych ukazovateľov drží New York index a Philadelphia FEDs. Napriek tomu je v investorských kruhoch index Chicago PMI pozorne sledovaný , pretože je považovaný za „ predstihovaý indikátor dôležitého indexu ISM“, ktorý je zverejnený zvyčajne deň po ňom!

Chicago PMI tak 24 hodín pred zverejnením dôležitého indexu črtá jeho výslednú hodnotu. Preukazuje to aj silná korelácia (závislosť) medzi ich publikovanými hodnotami, ktorá dosahuje hodnotu 0,91 (max. 1). Výsledná hodnota Chicago indexu zohľadňuje premenné, ktoré sú štandardom takmer pre všetky ostatné regionálne indexy. Patrí sem zhodnotenie nových objednávok, zamestnanosti, produkcie či platených cien.

Celoplošný index ISM tak tvorí súhrn všetkých regionálnych indikátorov v USA(Chicago PMI, index New York, Detroit atď. ) Jeho hodnota je pre pohyb na burze veľmi dôležitá. Dnes opisovaný Chicago PMI tak môže výslednú hodnotu ISM deň dopredu predpovedať. Môže, ale nemusí. (O indexe ISM píšeme taktiež v našej Rubrike: čo to znamená? )

[/wptabcontent]

[/wptabs]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre