Fíni znižujú podnikateľom dane. Berme si príklad!

Fínsky premiér Jyrki Katainen (na snímke) vo štvrtok avizoval, že jeho krajina plánuje znížiť daň pre podnikateľov, a to zo súčasných 24,5 % na 20 %.

Ako fínska vláda uviedla, zníženie korporátnych daní má byť čiastočne financované cez vyššie dane pri akciových dividendách, spotrebné dane z alkoholu a tabaku, ako aj cez obmedzenie podnikateľských dotácií. Nahor zrejme pôjde aj spotrebná daň z elektrickej energie, ktorá má zatlačiť na jej efektívnejšie využívanie.

Odhaduje sa, že z dôvodu nižšej dane z príjmov právnických osôb bude štátny rozpočet Fínov ročne chudobnejší o 900 miliónov €.

Fínsko sa k tomuto kroku rozhodlo po vzore susedného Dánska a Švédska. Vo Švédsku bola daň z príjmov fyzických osôb skresaná v januári tohto roka – z pôvodných 26,3 % na 22 %.

Fínsko aj týmto krokom krásne dokazuje, že nie nadarmo patrí medzi najkonkurencieschopnejšie ekonomiky sveta. Snaha o zlepšenie podnikateľského prostredia by mala byť vzorom aj pre Slovensko. U nás sa ale naopak podnikateľom skôr podkopávajú nohy ako pomáha.

Foto: wikimedia

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre