5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Ratingová agentúra Fitch v piatok informovala, že do konca apríla podrobí úverovú bonitu Veľkej Británie špeciálnemu auditu. V súčasnosti má Británia od ratingovky Fitch pridelenú elitnú známku „AAA“, avšak s negatívnym výhľadom, ktorý Britom prischol pred rokom.

Ratingovke Fitch sa nepáči hospodársky výhľad krajiny a jeho možný dopad na verejné financie. Pripomeňme, že 22. februára 2013 Britom odňala elitné hodnotenie agentúra Moody´s.

2. Spoločná európska mena sa v piatkovom obchodovaní opäť vrátila do života, keď ju podporila nádej na riešenie problémov Cypru. Menový pár EUR/USD sa nachádza na úrovni 1,2989 dolárov, čo je nárast o 0,71 %.

Aktuálne na Cypre prebiehajú rokovania s medzinárodnými veriteľmi, tzv. Trojkou (ECB, EÚ a MMF), ktorá alternatívny plán cyperskej vlády odmieta. V súčasnosti sa hovorí o zdanení bankových vkladov nad 100 tisíc eur, a to sadzbou 7 %. Centrálna banka Cypru, Bank of Cyprus parlamentu radí, aby plán EÚ prijal.

3. Ako sme vás počas dnešného dňa informovali, grécke veľkobanky začali predkladať svoje ponuky na kúpu pobočiek cyperských bánk. Nakoniec sa rozhodlo, že 291 filiáliek preberie Piräus Bank.

Dohoda, ktorá vznikla na základe telefónneho rozhovoru medzi gréckym premiérom Antonisom Samarasom a cyperským prezidentom Nicosom Anastaidesom, má byť vďaka výhodným podmienkam prínosom najmä pre cyperskú stranu. Bankový sektor Grécka týmto krokom eliminuje riziko infikovania sa problémami cyperských finančných domov.

4. Podnikateľská dôvera Nemecka sa po piatich mesiacoch opäť zhoršila, keď hodnota príslušného IFO indexu poklesla z februárovej úrovne 107,4 boda na marcovú 106,7 bodov. Kým svoju súčasnú obchodnú situáciu nemecké podniky hodnotili rovnako  pozitívne ako minulý mesiac, s menším potešením ako vo februári sa pozerajú na budúce vyhliadky.

V Belgicku v marci došlo k výraznému zhoršeniu podnikateľskej dôvery, keď príslušný index poklesol z predošlých mínus 11 bodov na mínus 15 bodov.

5. Po silných kvartálnych výsledkoch si dnes akcie výrobcu športového tovaru – Nike – pripísali 11 %-né zhodnotenie, čím sa stali najvýkonnejšími akciami v  indexe S&P 500. Na 16 %-ný nárast zisku spoločnosti Nike reagovali aj akcie konkurenčného Adidasu, ktoré dnes vzrástli o viac než dve percentá.

Najvýkonnejšími akciami v indexe Dow Jones boli akcie Hewlett Packard, ktoré vzrástli o 3,23 %. Dvojpercentné zhodnotenie si v piatok pripísali aj akcie Apple.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

 

xtb
Komentáre