Grécke finančné domy kupujú pobočky cyperských bánk!

Z Grécka dnes prišla správa, že tamojšie banky majú záujem o pobočky cyperských bánk.

Ako uviedlo grécke ministerstvo financií, tento proces, ktorý už začal, má zaručiť stabilitu gréckeho bankového sektora. Grécky bankový sektor by tak nebol infikovaný krízou, ktorú aktuálne môžeme vidieť na Cypre.

Dohoda, ktorá vznikla na základe telefónneho rozhovoru medzi gréckym premiérom Antonisom Samarasom a cyperským prezidentom Nicosom Anastaidesom, má byť veľkým prínosom najmä pre cyperskú stranu.

Podľa všetkého by mali byť všetky cyperské pobočky odpredané jednej gréckej banke. Ktorá to bude sa ešte uvidí, nakoľko sa budú posudzovať ponuky každej z nich. Záujem o pobočky cyperských finančných domov vraj majú tri grécke top banky ako Alpha BankPiraeus, ako aj štátna poštová banka.

Grécke pobočky cyperských bánk (ktoré boli podobne ako banky na Cypre celý týždeň zatvorené), držia celkom 8 % gréckych vkladov a 10 % pôžičiek.

Po správach o obchode si akcie gréckych bánk pripísali značné zisky. Akcie banky Alpha Bank, ktorá je druhou najväčšou v Grécku,  sa aktuálne zhodnocujú o 5,86 % (viď graf nižšie).

Dnešný vývoj akcií gréckej banky Alpha Bank

Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre