Náš ranný nápoj bol nezákonný a objavili ho kozy

Aj keď sa to niektorým z nadpisu nemusí zdať, reč je o káve, bez ktorej si mnohí z nás nevedia ranné vstávanie ani predstaviť. Určite sa už začudovane pýtate: Kávu objavili kozy? Veru áno.

Aj keď sa tento údaj prestal v 16. storočí evidovať, mnohí ho považujú za viac než pravdepodobný. Boli to etiópske kozy, tzv. Kaldi, ktoré podľa ľudovej povesti začali požierať červené bobule. Pastieri si všimli, že po týchto plodoch sú až príliš energické a nezvyčajne skáču (kofeín je kofeín).

Pastieri kôz odniesli bôby do kláštora, kde ich mnísi rázne odmietli a hodili do ohňa. Príjemná aróma rozpražených zŕn nakoniec mníchom ulahodila natoľko, že sa stala prílohou k jedlám a rozšírila sa do viacerých kláštorov (až dodnes sa oficiálne uvádza, že káva pochádza z Etiópie).

Čítaj tiež: Oblečenie z kávy: Biznis, ktorý spadol z neba

Ďalšou historickou zaujímavosťou je nezákonnosť tejto komodity v troch kultúrach  Spájali sa s ňou rôzne nepokoje či uctievanie diabla. Len si dnes predstavte, ako by takéto prívlastky poškodili biznis rôznych kaviarní či spoločnosti Starbucks. V roku 1511 bol tento nápoj na viac ako 10 rokov pre svoje stimulačné účinky zakázaný v Mecce. Podobný zákaz bol neskôr prijatý aj v Egypte či v Etiópii, avšak pápež Klement VIII. ju nakoniec vyhlásil za “neškodnú”.

Káva ako ekonomický stimul

Dnes je ale všetkému inak, keďže káva je po rope druhou najvyhľadávanejšou komoditou sveta. Káva je tiež značným ekonomickým stimulom, keďže dáva živobytie až pre 25 miliónov ľudí. Kým sa šálka kávy dostane až ku konečnému spotrebiteľovi, prejde reťazcom zloženým z pestovateľov, vývozcov a dovozcov, pražiarní a mnohých maloobchodníkov. Najväčšie ziskové marže vraj pripadajú na pražiarne!

Až 90 % dopestovanej kávy pochádza z rozvojových krajín, pričom spotreba je najvyššia v priemyselných ekonomikách. Najviac šálok kávy na jedného obyvateľa pripadá Fínsku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Veru ja si už pri každej šálke kávy na kozičky spomeniem :)