Hugo Chávez, kritik Spojených štátov zomrel. Pozrite si reakcie sveta!

Správa o smrti venezuelského prezidenta Huga Cháveza, ktorý bol jeden z najhlasnejších kritikov USA, bola hlavnou témou včerajšieho amerického večera.

Bez pozornosti nezostal tweet (správa na sieti Twitter) amerického demokrata José Serrana. Ten Cháveza opísal ako vodcu, ktorý rozumel potrebám chudobných. Odpoveď zo strany Republikánov prišla rýchlo – je to urážka,  chváliť autoritatívneho vodcu, uviedol hovorca Republikánov.

Prvé reakcie prezidenta Baracka Obamu na Chávezovu smrť sršali záujmom o vzťahy s novou vládou. Spojené štáty budú stáť o spoluprácu s vládou v Caracase, pričom ich cieľom bude podpora právneho štátu a demokracie, poznamenal Obama.

Vladimir Putin

„Je to tragédia, bol to skvelý politik“, uviedol ruský veľvyslanec OSN, Vitalij Rogue.  Vodca Kremľu, Vladimir Putin Chaveza opísal ako vynikajúceho vodcu.

„Bol to výnimočný a silný muž s výhľadom do budúcnosti“, uviedol Putin. Je známe, že Moskva a Caracas sú blízkymi partnermi. Venezuela je hlavným odberateľom ruských zbraní.

Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle uviedol, že Chávezova smrť je rozhodujúcim zlomom pre juhoamerickú krajinu.

Francúzsky prezident, Francois Hollande, Cháveza opísal ako bojovníka za spravodlivosť  Ako Hollande uviedol vo svojom oznámení, aj keď nie každý zdieľal Chávezove prístupy, s nepopierateľnou túžbou bojoval za spravodlivosť.

58-ročný Hugo Chávez umrel v utorok popoludní, keď prehral svoj dvojročný boj s rakovinou. Chávez ako nástupcu preferoval viceprezidenta Nicolasa Madura. Nové voľby sa podľa ústavy  musia uskutočniť do 30 dní od smrti prezidenta, pričom je viac než isté, že Maduro bude chcieť kandidovať!

Foto: Wikimedia Commons

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre