5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Po tesnom výsledku parlamentných volieb v Taliansku sa aktuálne čaká na ďalšie rozhovory. Tie začnú hneď po návrate talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Berlíne.

Ako taliansky prezident vyhlásil, verí, že v najbližších týždňoch sa podarí zostaviť taliansku vládu. Dovtedy úraduje vláda premiéra Montiho.

2. Poďme sa teraz pozrieť na dôležité ekonomické dáta, ktoré dnes boli zverejnené v USA:

  • Hrubý domáci produkt(HDP) Spojených štátov amerických v poslednom kvartáli minulého roka rástol o 0,1 %. Prvý odhad ministerstva obchodu pritom hovoril o rovnakom čísle, avšak so záporným znamienkom, teda o poklese 0,1 %. Revízia smerom nahor bola ťahaná väčším exportom a investíciami(komplexný článok už zajtra).
  • Hodnota predstihového indexu nákupných manažérov pre región Chicago vo februári nečakane vzrástla, keď dosiahla úroveň 56,8 bodov. V januári sa index nachádzal na hodnote 55,6 bodov. Výsledok bol úplne odlišný než odhad ekonómov, ktorí počítali s poklesom indexu na 54 bodov.
  • Americké žiadosti o dávku v nezamestnanosti v minulom týždni poklesli viac než sa očakávalo. V medzitýždňovom porovnaní sa ich počet znížil o 22 tisíc na 344 tisíc. Ekonómovia očakávali horší výsledok, a to pokles len na 360 tisíc žiadostí (pozn.: čím menej žiadostí o dávku v nezamestnanosti, tým lepšie).

3. Euro voči doláru dnes oslabilo o viac ako pol percenta na úroveň 1,3060 USD, za čo môže nový problém menom Holandsko. Najnovšie prognózy naznačujú, že rozpočtový deficit krajiny v roku 2014 zostane nad 3 percentami ekonomického výkonu. Povráva sa, že Holandsko už onedlho príde o svoj rating. Euru okrem toho neprospieva politická nervozita v Taliansku.

4. Štvrtkové obchodovanie na Wall Street poznačil nízky objem obchodovania, čo pozorovatelia zdôvodňujú slabým presvedčením kupujúcich. Hlavné akciové indexy Dow Jones a S&P 500 sa nachádzajú tesne pred svojimi rekordnými maximami! Bolo to dňa 9. októbra 2007, keď akciový bechmark Dow Jones uzavrel na rekordnej hodnote 14 164 bodov. Aktuálne sa nachádza na hodnote 14 054 bodov.

5. Ako dnes oznámil štatistický úrad Slovenskej republiky, priemerná ročná miera inflácie dosiahla v januári 2013 hodnotu 3,6 %. V porovnaní s jej hodnotou v decembri 2012 sa znížila o 0,1 percentuálneho bodu.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

 

Komentáre