Gréci zaútočili na zlatú baňu

Desiatky maskovaných útočníkov napadlo v severnom Grécku budovanú zlatú baňu. Benzínové bomby a horľavé kvapaliny použili na zapálenie strojov, vozidiel a kontajnerov.

Spoločnosť Hellas Gold plánuje baňu otvoriť v roku 2015 a očakáva sa, že vytvorí v regióne množstvo pracovných miest. Projekt sa však stretáva s odporom ekológov, ktorí tvrdia, že by došlo k nevratnému poškodeniu životného prostredia.

Demonštrácie proti novému dolu

Skupiny občanov sa snažia projekt zastaviť od roku 2011, kedy grécka vláda vydala povolenie na ťažbu spoločnosti Hellenic Gold, čo je dcérska spoločnosť kanadskej firmy Eldorado Gold. V januári vyšli do ulíc Atén stovky Grékov, aby demonštrovali proti novému dolu.

Na komplex zaútočilo po polnoci na nedeľu až okolo 50 útočníkov. Tí spôsobili rozsiahle škody na strojoch či kamiónoch, ako aj kontajneroch, ktoré slúžia ako prenosné kancelárie.

Tisícky pracovných miest

Polícia zadržala 27 ľudí, ktorí boli neskôr prepustení. Oblasť Chalkidiki, kde sa baňa nachádza, má bohatú históriu ťažby zlata a ďalších minerálov. Šéf spoločnosti Eldorado, Eduardo Moura uviedol, že projekt Hellas Gold by mal v Grécku vytvoriť až 5 000 priamych a nepriamych pracovných miest. Úrady dúfajú, že projekt pomôže v boji proti ochromujúcej nezamestnanosti v regióne v krajine, ktorá mieri do svojho šiesteho roka recesie.

Obyvatelia sa v minulom roku snažili bojovať proti zlatej bani aj súdnou cestou. Najvyšší súd krajiny však rozhodol v prospech spoločnosti Eldorado, uvádzajúc vysokú nezamestnanosť v regióne. Sudcovia tiež uviedli, že z investície nevyplýva žiadne znepokojenie ohľadom otázky životného prostredia.

Foto: arripay

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre