S úrokovou sadzbou sa nehýbalo: Tu sú dnešné Draghiho slová v kocke!

Aktualizované o 20:45: Ako dnes vo Frankfurte nad Mohanom oznámila Európska centrálna banka (ECB), hlavná refinančná sadzba zostáva na nezmenenej úrovni 0,75 %, čo je v súlade s očakávaniami trhu.

Prezident ECB, Mario Draghi (Photo by World Economic Forum)

Poďme sa spoločne pozrieť na hlavné body tlačovej konferencie s prezidentom ECB, Mariom Draghim.

Ako prvú uvedieme Draghiho reakciu na výrazné zhodnotenie eura voči doláru, jenu či libre, ktoré môžeme badať v poslednom období.

„Nárast kurzu eura voči doláru je znakom návratu dôvery“, uviedol dnes Draghi. Okrem toho dodal, že ECB by mala preskúmať, či vyšší výmenný kurz nepodnecuje riziká v oblasti cenovej stability.

Draghi zdôraznil, že nie výmenný kurz, ale rast a cenová stabilita je cieľom politiky ECB. Ekonómovia nedávno vyjadrili svoje obavy, že privysoký výmenný kurz môže ohroziť hospodársky vývoj v eurozóne.

Menový pár EUR/USD sa po Draghiho slovách dostal pod tlak a aktuálne stráca približne jedno percento. Obchodníci tvrdia, že Draghi použil “verbálnu intervenciu”, ktorou zatlačil na oslabenie eura.

Graf: Dnešný vývoj menového páru EUR/USD (ariva.de)

Okrem toho prezident ECB očakáva, že už v priebehu tohto roka budeme vidieť návrat ekonomického oživenia. Absencia inflácie centrálnej banke umožňuje, aby aj naďalej mohla aplikovať politiku rekordne nízkych úrokových sadzieb a podnietiť tým naštartovanie ekonomiky. Draghi tiež uviedol, že za posledných 6 mesiacov sme mohli vidieť zlepšenie na finančnej strane ekonomiky.

Inflácia v eurozóne v posledných mesiacoch poklesla, pričom sa s jej ústupom počíta aj pre nasledujúce mesiace.

Draghi za pozitívny signál považuje aj predčasné splatenie dlhodobých núdzových úverov poskytnutých komerčným bankám. Čítaj viac – Úvery od ECB dokážu banky splatiť podstatne skôr

Okrem toho sa Draghi vyjadril k problémom v talianskej banke Monte dei Paschi di Siena (MPS), keď poznamenal, že talianska centrálna banka podnikla správnu vec v správny čas. Najstaršej banke sveta bola prednedávnom odklepnutá finančná injekcia v objeme 3,9 mld. eur, ku ktorej dávala súhlas aj talianska centrálna banka.

Nové ekonomické predpovede ECB zverejní budúci mesiac.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre