Socialistická Kuba sa mení. Podnikatelia tu už môžu sami určovať ceny!

Súkromne podnikať v holičstvách, kaderníctvach či kozmetických salónoch. Kým u nás sa dá takýto biznis v pohode rozbehnúť,  v Kube ho umožnili len pred dvomi rokmi. Je nepopierateľným faktom, že socialistická a centrálne plánovaná Kuba sa pomaly ale isto reformuje!

Aj keď  Raúl Castro, ktorý prevzal moc od svojho brata Fidela vyhlásil, že zmeny predstavujú skôr snahu o aktualizáciu a nie o ukončenie socialistického modelu, reformy sa dejú a Kuba sa posúva krok vpred.

Tesári, zámočníci či fotografi  tu už môžu podnikať ako samostatne zárobkovo činné osoby. Po prvýkrát za celé desaťročia tu môžu čerpať súkromné podnikateľské úvery od bánk , a čo je hlavné, stanovovať môžu vlastné ceny.

Viac ako polovica investorov je z EÚ

Čím ďalej, tým viac sa Kuba snaží o povolenie podnikania pre viaceré maloobchodné služby, ako je hodinárstvo, oprava elektroniky či obuvi. Vláda v posledných rokoch spravila mnoho, aby podporila zahraničné investície vo svojej krajine.

Kuba: Havana (sxc.hu)

Dôkazom sú mnohé nové hotely, ktoré budovali kanadskí, čínsky či španielski partneri. Svoje investície do prieskumu ťažby ropy tu podniká aj Brazília, avšak najviac investícií pochádza zo socialisticky orientovanej Venezuely.

Dnes v Kube nájdeme investorov pochádzajúcich zo 46 krajín, ktorí tu majú 400 podnikov v 32 odvetviach. Viac ako polovica z nich pochádza z krajín Európskej únie.

Dôkazom odbúravania anti-kapitalistického myslenia je aj redukcia neefektívneho štátneho aparátu (v roku 2011 bolo zo štátnych služieb vypovedaných 500 tisíc zamestnancov).

Tamojšia vláda chce dosiahnuť, aby v neštátnom sektore pracovalo do roku 2016 až 40% pracovnej sily, v porovnaní s iba 10% v roku 2010.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre