2012: Rok štipľavých bankových pokút

Pranie špinavých peňazí pre Irán či Kubu, manipulovanie úrokových sadzieb alebo nekalé praktiky pri poskytovaní hypotekárnych úverov. Celková suma tohtoročných pokút pre banky dosahuje viac ako 10 miliárd dolárov!

Viac ako polovicu tohto objemu tvorili pokuty, ktoré sa týkajú zavádzajúcich praktík pri poskytovaní hypoték. Väčšina z týchto prostriedkov išla ako ako odškodné osobám, ktoré boli podvodmi dotknuté. Skutočnosťou však je, že viac ako 5 miliárd dolárov skončilo v štátnej kase – väčšinou v tej americkej.

Azda najčerstvejším prípadom je pokuta 1,2 mld. USD pre švajčiarsku veľkobanku UBS. Banka bola americkými, britskými či švajčiarskymi regulačnými úradmi obvinená z manipulovania globálnych úrokových sadzieb.

Ak si Hispánec, zaplatíš viac

V lete tohto roka bola americká banka Wells Fargo obvinená z toho, že pri poskytovaní hypoték diskriminovala afroamerických a hispánskych klientov. Vyšetrovanie preukázalo, že banka týmto zákazníkom poskytovala drahšie pôžičky a účtovala vyššie poplatky ako „bielym“ dlžníkom. Išlo o prípad so skutočnými ľuďmi, ktorí utrpeli straty v dôsledku diskriminácie bankou Wells Fargo. Banka súhlasila s vyrovnaním vo výške 175 mil. dolárov.

Rekordný trest  1,921 mld. dolárov postihol britskú veľkobanku HSBC, ktorá sa priznala k praniu špinavých peňazí. Po niekoľkoročnom vyšetrovaní amerických orgánov sa zistilo, že banka pomáhala klientom pri diskutabilných transferoch peňazí z Mexika, Iránu či Sýrie.

Pokuta 340 mil. dolárov a 2-ročný externý dohľad bol v lete pridelený Banke Standard Chartered. Deväťmesačné vyšetrovanie preukázalo, že finančný dom sa 10 rokov podieľal na prepieraní sumy 250 miliárd dolárov.

Manipulácia medzibankovej sadzby Libor vyšla draho banku Barclays, ktorá musela uhradiť pokutu vo výške 345 mil. eur.

Pokute 202 miliónov dolárov sa v tomto roku nevyhla ani najväčšia nemecká banka Deutsche Bank. Banková skupina pykala za hypoterkárne podvody svojej americkej dcéry Mortgage IT. Poďme ďalej.

Trest vo výške 619 miliónov dolárov postihol holandskú ING Bank, ktorá preprala niekoľko miliárd dolárov svojim kubánskym a iránskym klientom.

Napriek tomu sa nie všetky tohtoročné pokuty spájali s trestným zločinom. Za nedbalosť, ktorá vyústila do 6 miliardovej obchodnej straty, bude sankcionovaná aj banka JP Morgan, ktorá je v súčasnosti vyšetrovaná Komisiou pre cenné papiere.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Za všetky tie škandaly by som im dal aspon dvojnasobok toho..komu niet rady treba ho trestat..a neverím že sa opat nepokusia podobne zlociny opakovat!!