Dnes sa rozhodne, do koho rúk sa dostane 3. najväčšia ekonomika sveta!

Ak sa po dnešných parlamentných voľbách v Japonsku stane novým premiérom opozičný vodca Shinzo Abe, bude si len sotva robiť starosti nad nezávislosťou japonskej centrálnej banky (Bank of Japan). Bolo to jasné hneď po tom, čo úradujúci premiér Yoshihiko Noda v polovici novembra vyhlásil nové voľby!

“Keď bude v budúcom roku volený nový guvernér centrálnej banky, nová vláda v tom bude mať významný hlas”, uviedol 58-ročný Abe. Jeho komentár rozpútal búrlivú diskusiu.

Boj s defláciou

Liberálny demokrat Abe jednoducho zistil, že musí zastaviť ničivú defláciu, ktorá pred 20 rokmi priniesla Japonsku ekonomickú pohromu. Zastavenie klesania cien by Japonsku pomohlo z viacero strán – tak dlho, ako spotrebitelia a podniky očakávajú, že ceny budú padať, brzdia tiež svoje spotrebné a investičné výdavky. Krajina je v recesií a tento vývoj robí ekonomické oživenie príliš nepravdepodobným.

Abe che okrem iného zvýšiť stimulačné výdavky v podobe viacero projektov v oblasti infraštruktúry.

Bank of Japan v novembri pristúpila k rozšíreniu svojho programu nákupu dlhopisov o jednu desatinu na 91 biliónov jenov (845 mld. eur). Krátko predtým guvernér BoJ, Masaaki Shirakawa podpísal s ministrom financií dohodu, ktorá určovala úzku spoluprácu vlády a centrálnej banky v boji proti deflácii.

Muž presvedčenia

Je to muž presvedčenia, opísal Abeho politológ Koichi Nakano, ktorý vyučuje na Univerzite Sophia v Tokiu. Mnoho bývalých voličov sa od vládnucej politickej strany DPJ odvrátilo. “Nie že by bol Abe až tak mocný, no strana DPJ porušila svoje sľuby”, vysvetľuje úradní Hikariko Yamada.

Kto môže brániť krásne japonské moria? Kto môže ochrániť naše územie a životy ľudí?, zvoláva Shinzo Abe na svojich predvolebných akciách, kde mu množstvo nadšených divákov kýva japonskými vlajkami. Ľudia ho považujú za zmenu a človeka, ktorý koná!

Mnoho Japoncov očakáva, že to bude práve Abe, kto sa stane novým japonským premiérom. Aj keď majú liberálni demokrati v prieskume len 30 percent, mnohí veria, že po voľbách budú držať jasnú väčšinu. Jeden z najnovších predvolebných prieskumov naznačuje, že strana LDP a ich spojenci by po voľbách mohli držať dvojtretinovú väčšinu.

O výsledku volieb vás Investičné Noviny budú samozrejme informovať!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre