Írsko: Ďalšie škrty a nové dane

Írska vláda prináša nový balík škrtov vo verejných výdavkoch a zvýšenie daní v hodnote jednej miliardy eur. Ide o kroky, ktoré krajine majú pomôcť dosiahnuť želateľný rozpočet v roku 2013.

Nová daň z nehnuteľnosti by mala byť vo výške 0,18 % z hodnoty domov do 1 milióna eur. Jedná sa posledné z rady úsporných opatrení uvalených na Írsko od medzinárodných veriteľov, ktorí krajine pomohli v roku 2010 záchranným úverom.

Írska vláda zároveň vyhlásila, že svoj cieľ znížiť deficit splní. Rozpočtový schodok by mal tento rok zakotviť na úrovni 8,2 %, čo je ešte nižšie ako bol stanovený cieľ 8,6 %.

Daň z cigariet a alkoholu smeruje nahor

V roku 2015 by mal deficit klesnúť na 2,9 %. Írsky minister financií uviedol, že existujú náznaky, že úsilie írskeho ľudu vedie napriek ťažkostiam k úspechu. Taktiež dodal, že už v roku 2012 vidieť prvé známky stability tak v komerčnom ako aj obytnom realitnom trhu po šiestich rokoch.

Podľa írskeho ministra financií je už v aktuálnom roku badať známky stability na realitnom trhu.

Aby sa však tempo rastu udržalo, budú všetky nové ako aj doteraz neobývané domy od začiatku budúceho roka až do konca roku 2016 oslobodené od majetkovej dane.

U všetkých ostatných osobných domov bude od júla budúceho roka zavedená miestna daň z nehnuteľností vo výške 0,25 % na akýkoľvek majetok v hodnote nad rámec 1 milióna eur.

Miestne orgány budú môcť meniť sadzby o ± 15 % od celoštátnej sadzby. Vláda tiež zvýšila daň z alkoholu, cigariet a oznámila, že príspevok v materstve sa od júla 2013 stane zdaniteľným príjmom. Bez zmeny naopak zostanú dane z benzínu a nafty.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre