Vypadni, kričia Portugalci na Merkelovú!

Tisíce ľudí sa zišli, aby protestovali proti návšteve Angely Merkelovej v Portugalsku. Jediné, čo môže nemeckú kancelárku tešiť je skutočnosť, že počet demonštrantov zaostal za predchádzajúcimi odhadmi.

Napriek tomu nechýbala posilnená ochranka, vrtuľníky, ostreľovači či zátarasy. Navyše, demonštrácie v blízkosti oficiálnych miest návštevy boli prísne zakázané.

„Merkelová vedie kampaň proti krajinám južnej Európy“, vyhlásil tajomník  odborového zväzu CGTP, Armenio Carlos. Protestuje sa nie len v Lisabone, ale aj v Porte, Funchal či na ostrove Madeira. Asi 200 metrov od paláca sa spoza predeľovacej pásky ozývalo: „Merkelová, nie! (Merkel, nein) Vypadni!

Portugalsko vzhľadom na ťažkú situáciu minulý rok obrdžalo finančnú pomoc v objeme 78 mld. eur, na základe ktorej boli nútení podstúpiť tvrdý úsporný program. Ten dnes ťahá ekonomiku do recesie, pričom sa predpokladá, že portugalská ekonomika tento rok poklesne o 3 percentá. Nezamestnanosť dosiahla rekordnú úroveň 15,9 %.

Kancelárka sem prišla, aby obhájila úspory v EÚ. Chce Portugalcom vštiepiť dôveru, že cez rozpočtové škrty idú správnou cestou. Bohužiaľ, vzhľadom na sklamané tváre odborárov a mladých ľudí je jasné, že prichádza neskoro!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre