Dnes sa na trhoch varilo bezpečie. Viacerí naň dostali chuť!

Po tom, čo dnes sklamal index nákupných manažérov pre eurozónu, euro skĺzlo na hodnotu 1,2930 dolárov. Obchodníci to zdôvodňujú jasnou nechuťou k riziku, z čoho profituje bezpečný americký dolár. Dolárový index tak silnie 3-krát za posledné 4 dni. Dnes si pridal 0,5 % na hodnotu 79,48 bodov.

Chuť na bezpečie podnietili aj nepriaznivé dáta z Ázie. Priemyselná produkcia Číny klesla už jedenásty krát v rade a v bolestiach sa zvíja aj japonský export. V dnešnom trende nezaostávali ani Spojené štáty, keď dáta z tamojšieho trhu práce sklamali očakávania analytikov. Žiadosti o dávky v nezamestnanosti poklesli o 382 000, pričom trh očakával zníženie na 375 tisíc.

Menový pár EUR/USD tak nemal inú možnosť, ako odňať časť doterajších ziskov. Aj keď si Španielsko v dnešnej aukcií požičalo viac ako plánovalo, úroky sú stále nemalé, čo rizikovým aktívam neprospieva.

K 15:40 si akciový index DAX30 odpisuje pol percenta na hodnotu 7352 bodov. Euro stráca voči doláru -0,90 % na hodnotu 1,29295 USD.

Graf: Dnešný vývoj menového páru EUR/USD

zdroj: ariva.de

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre