Šéf Európskej komisie Barroso vyzýva na „federáciu“

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyzval EÚ na transformáciu do „federácie národných štátov“. Takýto krok je podľa neho potrebný na boj proti pretrvávajúcej ekonomickej kríze.

Barroso povedal, že nevolá po vytvorení akéhosi „superštátu“, ale skôr demokratickej federácií národných štátov, ktoré budú môcť riešiť naše spoločné problémy a to prostredníctvom zdieľania suverenity. Vytvorenie takejto federácie by si nakoniec vyžadovalo nové zmluvy, uviedol Barroso.

Ako ďalej Barroso informoval, krajiny eurozóny by sa nemali spoliehať na finančnú pomoc z ECB, ktorá nemôže a nebude financovať vlády. Komisia sa však na druhej strane domnieva, že pokiaľ kanály monetárnej politiky nefungujú správne, ECB musí v rámci svojho mandátu prijímať nevyhnutné opatrenia, ako je napríklad aj nákup štátnych dlhopisov na sekundárnom trhu.

Grécko má šancu

Grécko bude môcť aj naďalej zostať v eurozóne, pokiaľ si bude stáť za svojimi záväzkami. Barroso verí, že eurozóna dosiahla „bod obratu“.

„Pokiaľ Grécko ukončí všetky svoje pochybnosti o potrebe reforiem a taktiež pokiaľ všetky ostatné krajiny skončia so svojimi pochybnosťami o odhodlaní udržať Grécko v eurozóne, tak sa to môže podariť,“ uviedol Barroso, ktorý si za to vyslúžil potlesk od poslancov Európskeho parlamentu.

Väčšie právomoci pre ECB

Barroso tiež hovoril o stanovení plánu pre jednotný kontrolný mechanizmus všetkých bánk v eurozóne. Európska centrálna banka by podľa neho mala mať oveľa väčšie právomoci v oblasti dohľadu a regulácie nad 6000 európskymi bankami.

Európska centrálna banka by okrem menovej politiky mala tiež dohliadať a regulovať banky v celej eurozóne.

Neschopnosť vlád doteraz účinne reagovať na ekonomický vývoj podľa neho podnecuje populizmusextrémizmus v Európe, ako aj inde vo svete. Banková únia by bola veľkým prvým krokom k vytvoreniu užšej spolupráce v rámci eurozóny. Ani tento plán však nemá jednoznačnú podporu. Nemecká vláda napríklad  hovorí, že do systému spoločnej kontroly ba malo byť zapojených oveľa menej bánk. Veľká Británia sa možnej bankovej únie zúčastniť nechce, avšak myšlienku jednotného dohľadu pre eurozónu podporuje, ak by to nemalo vplyv na celistvosť širšieho jednotného trhu EÚ.

A kedy by sme sa bankovej únie, nech už v akejkoľvek forme mohli dočkať? Michel Barnier, komisár EÚ zodpovedný na finančnú reguláciu, minulý týždeň vyhlásil, že dúfa, že takýto systém by mohol začať fungovať už začiatkom roka 2013.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre