Reakcie politikov na rozhodnutie ECB!

Európska centrálna banka (ECB) dnes rozhodla, že pristúpi k ďalšiemu kolu skupovania vládnych dlhopisov krajín eurozóny. Finančné trhy verdikt, ktorý už niekoľko týždňov očakávali, prijali veľmi pozitívne. Svedčia o tom masívne štvrtkové zisky európskych i amerických akcií, či ďalšia apreciácia eura.

Teraz si ukážeme, ako sa na rozhodnutie ECB pozerajú európski politici. Začneme nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá verdikt eurobanky nijak detailne nekomentovala. Ako však tvrdí, tieto kroky nenahradia politické aktivity v menovej únii, čiže sú potrebné ďalšie reformy a spoločný bankový dohľad. Podľa nej ECB konala nezávisle a v rámci svojho mandátu.

Z nemeckej vlády však prišla ostrá kritika, napr. od Philippa Röslera, šéfa politickej strany FDP. Ako zdôraznil, nákupy dlhopisov sa nikdy nemôžu stať trvalým riešením. Podobne ako Merkelová, aj on zastáva názor, že krajiny si jednoducho musia plniť svoje reformné povinnosti.

Spokojný premiér Talianska

Optimisticky sa na rozhodnutie ECB pozerá taliansky premiér Mario Monti. Ako povedal dnes večer v Ríme, plán šéfa ECB, Maria Draghiho je dôležitým krokom na ceste k uspokojivému smerovaniu eurozóny.

S podobnou eufóriou sa na to pozerá aj predseda Európskej komisie, José Manuel Barroso: „Môžeme poraziť krízu v Taliansku aj v celej Európskej únii, avšak spraviť tak môžeme len spoločne“, povedal Portugalčan.

komplimentom pre ECB prišiel nemecký minister financií  Wolfgang Schäuble. Ten považuje nezávislosť ECB v čase dlhovej krízy za cennú. “Máme tu autonómiu centrálnej banky, ktorá odmieta pohodlnú cestu politikov cez tlačenie peňazí“, reagoval po rozhodnutí ECB.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre