Kanadsko-maďarské devízové raňajky. Dobrú chuť!

Dolár z Kanady a forint z Maďarska. Presne na tieto meny sa dnes Investičné Noviny pozrú pohľadom včerajšieho obchodovania na devízovom trhu. Začnime prvým menovaným, kanadským dolárom, ktorý včera dostal silný impulz od svojho suseda – USA. Ekonomika Spojených štátov rástla rýchlejšie než sa pôvodne predpokladalo, čo vyvolalo optimizmus aj pri kanadskej mene. Otázka však znie: Ako to súvisí s kanadským dolárom?

Spojené štáty sú najväčším obchodným partnerom Kanady, z čoho si finančné trhy vyvodili názor, že kanadská mena pravdepodobne bude ťažiť z dobrej hospodárskej situácie svojho partnera. Americké ministerstvo obchodu včera oznámilo, že ekonomika USA si v 2. štvrťroku pripísala nárast +1,7 percent, čo je lepší výsledok ako prvý odhad ministerstva.

Graf: Vývoj eura voči kanadskému doláru za posledných 5 dní

Ten počítal s rastom len o 1,5 %. Mnohí obchodníci sa domnievajú, že kanadský dolár ťaží aj zo špekulácií ohľadom ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania centrálnej banky USA (FED). Na zasadnutí centrálnych bankárov USA, ktoré sa koná v piatok, môžu padnúť nové rozhodnutia ohľadom menových stimulov. Avšak pri pohľade na druho-kvartálový rast americkej ekonomiky, sú nové stimuly zo strany FEDu čoraz bližšie k nereálnosti. Možno aj preto si kanadský dolár k večernému obchodovaniu začal mazať svoje zisky. Voči doláru si odpísal ľahko -0,12 %.

Podlomený forint

Pod omnoho razantnejším predajným tlakom sa včera nachádzal maďarský forint, ktorý je okrem slabej ekonomiky zaťažený poklesom úrokových sadzieb. Tento týždeň maďarská centrálna banka znížila hlavnú refinančnú sadzbu o 0,25 bázických bodov na 6,75 %. Ide o prvé zníženie od decembra 2011. Makroekonomickým neprajníkom Maďarska je okrem hospodárskeho rastu aj inflácia, ktorá sa v mesiaci júl vyšplhala na 5,8 %. Maďarský forint si voči americkému doláru k 23:15 odpisoval -0,93 % a voči euru -0,68 %.

Graf: Vývoj eura voči maďarskému forintu za posledných 5 dní

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre