Grécke turné: Samaras, Merkelová a Hollande

Grécky premiér Antonis Samaras sa snaží získať viac času na presadenie nepríjemných úspor, ktoré sú podmienkou pre pridelenie prostriedkov od medzinárodných veriteľov.

Prázdnu štátnu kasu budú mať Gréci už v októbri. Ak chcú dostať ďalšiu časť úveru vo výške 31,5 miliardy eur, musia do roku 2014 ušetriť až 11,5 miliárd eur. Reformy sú tvrdé, času je málo a Samaras sa snaží pre naplnenie reforiem získať dva roky navyše. „Grécko krváca, naozaj krváca“, povedal pred niekoľkými dňami premiér.

Merkelová si počká

V piatok sa Samaras stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, v sobotu ho privítal francúzsky prezident Francois Hollande. Cieľ stretnutí znel jasne: Vydobyť si ústupok a získať viac času pre naplnenie gréckych škrtov. Merkelová sa na stretnutí so Samarasom zachovala neutrálne, keď povedala, že bude čakať na správu expertov tzv. Trojky (EÚ, ECB a MMF), ktorá bude vypovedať o pokroku gréckych reforiem. “V súčasnej dobe sme v rozhodujúcej fáze boja s dlhovou krízou, uviedla Merkelová. EÚ nie je len menová únia, ale aj politická komunita, ktorá sa niekoľko desaťročí snaží o zmier“. Kancelárka tiež zopakovala, že očakáva ďalšie presadzovanie gréckych úspor.

Nič pokrokové neprinieslo ani stretnutie Samarasa s Hollandeom. “Atény musia preukázať svoju vierohodnosť v presadzovaní reformných opatrení”, povedal Hollande po rokovaní s gréckym premiérom.

Grécko musí ostať v eurozóne

Francúzsky prezident si nevie predstaviť eurozónu bez Grékov – „Grécko je v eurozóne a Grécko musí ostať v eurozóne“, povedal Hollande. Ako Hollande dodáva, vláda by sa mala zároveň snažiť, aby bolo presadenie úspor únosné pre obyvateľstvo.

V nasledujúcich dňoch uvidíme, aký bude postoj európskych predstaviteľov smerom ku Grécku. Európski obyvatelia sú však skeptickí – viacero doterajších prieskumov ukazuje, že by Grékom neustúpili!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre