To, čo ste o káve ešte nepočuli!

Ráno vstanete z postele, a prvé, čo vás po pár minútach napadne je: Idem si dať kávu? Nie ste jediní, nakoľko sa káva stala celosvetovo populárnym nápojom, o čom sa nedá pochybovať. Nevychutnávame si ju len doma v kuchyni, ale i v kanceláriách, na rôznych konferenciách či obchodných stretnutiach.

Nie vždy však bola káva obľúbenou súčasťou života ľudí. Komodita, ktorá bola pôvodne objavená v Etiópii, bola zakázaným statkom v Káhire či Turecku, kde ju vraj zločinci zašívali do tela svojich obetí. S kávou sa v minulosti spájali rôzne nepokoje či uctievanie satana. Dnes by podobné chýry veru nepotešili žiadneho predajcu tohto nápoja :-)

Fíni pijú najviac

Po rope, je káva najvyhľadávanejšou komoditou na svete. Celosvetovo je káva hodnotená na 100 miliárd dolárov, čo ju stavia pred zlato, zemný plyn či cukor a kukuricu. Ročne sa celosvetovo vypije až 500 miliárd šálok tohto nápoja, pričom jej produkcia dá živobytie až pre 25 miliónov ľudí na svete. Najviac spotrebovanej kávy na jedného obyvateľa pripadá Fínsku. USA sa nachádza na 25. mieste, Brazília na 11. mieste.

Táto komodita sa pestuje v 50 krajinách sveta, najmä v Ázii, Južnej Amerike, Afrike či Strednej Amerike. Až 67 % z celkovej produkcie kávy pochádza z Ameriky. Až 90 % dopestovanej kávy pochádza z rozvojových krajín, pričom spotreba je najvyššia v priemyselných ekonomikách.

Kaviarne rastú ako z vody

Pre komerčné použitie sú najviac využívané dva druhy: Arabica a robusta. Bežnejším typom kávy je Arabica, ktorá tvorí 70 %. Robusta, ktorá je odolnejšia a lacnejšia, sa najčastejšie využíva do instantných kávových nápojov.

Tomu, že je káva naozaj populárna, nasvedčuje aj trend budovania kaviarní. Tzv. cofee shopy vyskakujú všade okolo nás. V rámci segmentu pohostinstva, sú kaviarne najrýchlejšie rastúcim článkom. Ukážkou je skupina Starbucks, celosvetový kaviarenský obor, ktorý je 3. najväčšou sieťou reštaurácii v USA!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre