Rio Tinto s nižším ziskom

Celosvetovo druhá najväčšia banícka spoločnosť, Rio Tinto, ako príčinu o 22 % nižšieho zisku v prvom polroku uvádza oslabené ceny komodít. Anglo-austrálska skupina dosiahla čistý zisk vo výške 5,9 miliardy dolárov (4,78 miliardy eur), v porovnaní so 7,6 miliardami dolárov v minulom roku. Napriek poklesu spoločnosť tvrdí, že dodrží svoj plán, ktorý hovorí o 16 miliardách kapitálových výdavkov pre tento rok.

Ako uvádza generálny riaditeľ, Tom Albanese, spoločnosť rátala s tým, že trhy zostanú po nejakú dobu volatilné  a podmienky v prvom polroku budú náročné. Zatiaľ čo väčšina cien komodít klesla, zlato počas šiestich mesiacov stúplo o 14 percent. Zvýšila sa tiež cena uhlia.

Rio počíta s rastom v Číne

Napriek slabému dopytu v Európe a krehkému oživeniu v USA sa skupine Rio Tinto darilo zapĺňať knihu zákaziek vďaka zvýšeniu dopytu z Číny. Spoločnosť do konca roka očakáva ďalšie zlepšenie hospodárskej činnosti v Číne a predpovedá rast hospodárstva na úrovni približne 8 %, čo je optimistickejší výhľad ako uvádza čínska vláda.

Ako sme nedávno uviedli, oslabené výsledky banské spoločnosti dotláčajú k tomu, aby začali okresávať svoje vysoké náklady. Spoločnosť Rio Tinto už avizovala prepúšťanie v Austrálii. V hlavnom meste Sydney by malo byť odbúraných až 30 % pracovných miest v oblasti služieb zákazníkom.

Akcie Rio Tinto počas stredajšieho obchodovania stúpli o 2,77 % na hodnotu 50,16 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre