Dolár dnes poráža britskú libru

Britská libra dnes oproti doláru ťahá za kratší koniec, čo je spôsobené možným ďalším kvantitatívnym uvoľňovaním menovej politiky zo strany Bank of England. Centrálna banka môže v stredu zhoršiť vyhliadky hospodárskeho rastu Veľkej Británie, čo vyvolá tlak na ďalšie peňažné stimuly.

Zvýšenie ponuky peňazí samozrejme zatlačí na znehodnotenie libry. Z makroekonomických dát Británie dnes nepotešili júlové ceny domov, ktoré sa v porovnaní s júnom prepadli o 0,6 %.

Naopak, pri americkom dolári je ďalšie uvoľňovanie menovej politiky zatiaľ nepravdepodobné. Šéf amerického FED-u Ben Bernanke doteraz priamo nepotvrdil, že centrálna banka USA pristúpi k razantnejším opatreniam. V piatok, 3. augusta potešili dáta z amerického trhu práce, kde bolo v júli pridaných viac pracovných miest, ako sa pôvodne čakalo. Silu americkému doláru dodáva aj vyhrocujúca sa dlhová kríza, ktorá spôsobuje, že investori svoj kapitál presúvajú do bezpečných prístavov, ku ktorým sa radí aj americký dolár.

Menový pár GBP/USD (tzv. cable) sa k 15:30 obchoduje pri úrovni 1,55711 $, pričom deň predtým bol kurz GBP/USD 1,5673 $.

Graf: Dnešný vývoj menového páru GBP/USD

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre