Nezamestnanosť v Španielsku sa naťahuje k 25 %

Ako to už býva zvykom, kríza sa najviac dotkne ľudí, čo je výrazne badať aj v problémovom Španielsku. Ako v piatok uviedol španielsky štatistický úrad, miera nezamestnanosti v 2. štvrťroku vzrástla na 24,6 %, kým ešte v predchádzajúcom kvartáli dosahovala 24,4 %.

Aj keď sa nezamestnanosť ťahá k 25 %, čo je najhoršia hodnota od roku 1976, súčasná hodnota dopadla lepšie, než očakávali analytici. Ich odhad hovoril o čísle 24,70 %.

To ale nie je žiadnym potešením, nakoľko je španielska miera nezamestnanosti najvyššia v Európskej únii.  Krajina sa nachádza v ťažkej situácii, či už hospodárskej alebo finančnej. Na kapitálových trhoch sa jej refinancuje čoraz ťažšie, nakoľko výnosnosť španielskych vládnych dlhopisov dosahuje nové rekordy. Vláda navyše prijala tvrdé úsporné opatrenia, ktoré krízu ešte zhoršujú.

Ako nedávno informovala Medzinárodná organizácia práce (International Labour Organization – ILO), nezamestnaných v eurozóne môže byť až 22 miliónov. V súčasnosti je v menovej únii bez práce 17,5 mil. ľudí. Ohrození nie sú len krízoví Španieli či Taliani, ale aj pomerne stabilní Nemci a Rakúšania

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre